Ha mort als 92 anys l’artista egarenc Antoni Sazatornil i Ribas, conegut com a “Saza”. Era decorador, pessebrista, pintor i escultor i l’any 2022 va rebre la Medalla d’Honor de la Ciutat de Terrassa al mèrit artístic com a prova de reconeixement per la seva trajectòria artística dedicada al món pessebrista, en benefici i projecció de la ciutat de Terrassa.
Nascut el 9 d’abril de 1932 a Barcelona, però terrassenc des de que tenia 5 anys, Antoni Sazatornil va mostrar des de ben petit inquietuds pel món artístic que a l’escola ja es veien reflectides en les assignatures plàstiques i de manualitats.
Va començar a fer el pessebre a casa i, amb dotze anys, ja va aconseguir per primera vegada el Primer Premi en la modalitat Infantil de Concurs de Pessebres de Terrassa i Comarca.
A l’edat de 14 anys va entrar al món laboral decantant-se per l’ebenisteria, cursa estudis de Dibuix Tècnic i va graduar-se als 17 anys com Oficial Ebenista en l’Escola d’Arts i Oficis de Terrassa.
Als 20 anys va cursar estudis de Decoració i Pintura amb el professor Moxí de l’Escola Massana de Barcelona. I al 1953, amb 21 anys, va obtenir el títol de Decoració i Direcció d’Obres del Col·legi Oficial de Decoradors de Barcelona, sent aquesta la professió que va marcar la resta de la seva vida laboral.
Des de l’any 1956 formava part de l’Agrupació de Pessebristes de Terrassa, on, en diverses etapes, va ostentar diversos càrrecs i funcions.
Antoni Sazatornil, “Saza”, mestre artesà, va viure i treballar a França, a Tarragona, a Terrassa en diverses etapes, i a Barcelona. Creador de vida en miniatura amb el cisell i el pinzell a les mans, cabells llargs i blancs i aspecte de savi, Saza es definia a ell mateix com algú que tota la vida havia fet “art per a la ciutat”.
“Vaig néixer amb el sentit artístic, però jo soc un bohemi seriós”, va apuntar en una entrevista al Diari de Terrassa poc abans que li atorguessin la màxima distinció de Terrassa.
Santi Pascual, que com a pessebrista considera Saza el seu principal mestre i recorda que va ser molts anys company seu a l’Agrupació de Pessebristes de Terrassa, destaca que “va ser ell qui em va fitxar”. En aquest sentit, Pascual explica que “jo estava a Sant Pere de Torelló fent pessebres i ell veient-los em va dir que passés per l’agrupació si algun dia venia a la ciutat i així vaig començar: jo he estat el seu alumne, si sé alguna cosa de pessebres és ell el que m’ho ha ensenyat”.
“Vam fer diversos pessebres ell i jo, dels de davant de l’Ajuntament; però ell ja en feia des de jove fa molts anys enrere”, subratlla.
Pascual diu que Antoni Sazatornil “era molt bon home i es trobarà molt a faltar” i afegeix també que, entre altres mèrits artístics, era “molt bon pintor”.
El funeral per Antoni Sazatornil se celebrarà aquest dimecres 26 de març, a les 16 hores, a l’oratori del tanatori Àltima de Terrassa.
