La mitjana d’edat de l’Eseiaat ha baixat circumstancialment aquest matí, amb motiu del desenvolupament de les proves Cangur de Matemàtiques. I és que l’Escola de l’UPC ha rebut gairebé 550 estudiants provinents de 9 centres de Terrassa i Vacarisses: l’INS Terrassa, l’Escola Pia, l’Institut Vacarisses, l’INS Investigador Blanxart, l’INS Montserrat Roig, l’INS Torre del Palau, l’Escola Tecnos, l’INS Can Roca i l’Escola Vedruna. Uns nombres que alcen l’Eseiaat com el centre amb més participació d’aquestes proves de tot Catalunya.
Motiu pel qual, la presidenta de l’ens organitzador, la Societat Catalana de Matemàtiques, Montserrat Alsina, ha acudit en primera persona als passadissos de la universitat. “Aquesta prova, el que fa és relacionar coses, fer servir el raonament de lògica. Evidentment sí que fan els coneixements apresos a escola, però són problemes sobretot de connectar idees”, explica la presidenta. Una jornada que posa a prova l’enginy dels estudiants, en ple procés de maduresa. “És interessant perquè surten del seu centre, coneixen la universitat, i tenen reptes per despertar el seu enginy -argumenta Rafel Amer, professor de l’Eseiaat-. No són problemes com els de batxillerat, i potser és la primera vegada que s’enfronten a aquestes preguntes”.
Caminant pels passadissos de l’Eseiaat es respirava la tensió prèvia com si d’un examen es tractés. Un cop a l’aula, silenci absolut i ganyotes de concentració. Els professors dels instituts semblaven tan nerviosos com els mateixos alumnes que desenvolupaven la prova. “Sempre dic als alumnes que mirin què demanen, i què és el que saben. A partir d’aquí, obrir la ment i mirar diferents vies, perquè un problema d’aquests no té una única via per arribar a la solució”, comentava Paco Blasco, professor de matemàtiques de l’INS Montserrat Roig. Al final, però, tots els docents coincidien en el mateix: “Que els alumnes gaudeixin d’un dia així de matemàtiques, en un context tan diferent com l’habitual”, deia la Sònia Domínguez, professora de l’INS Torre del Palau.
Una vegada acabada la prova, alumnes cap als passadissos i tots a comentar la jugada. “Feia mal el cap, després de tanta estona pensant”, comentava en Simó Castillo, de l’INS Torre del Palau. Altres, com la Clàudia Gómez, de l’INS Investigador Blanxart deia que “surts alliberat, estàs més tranquil, més relaxat. Quina sensació de llibertat!”.
Les sensacions eren diverses, i molts dels alumnes s’han trobat amb aquestes dificultats que plantegen expressament les proves del Cangur. “Costa molt pensar fora de la caixa, al final, no era un examen aritmètic”, justificava en Ritbel Montes, del Blanxart. També la Clàudia Gómez ha trobat conflictes ja que “sóc una persona amb molt càlcul mental, inclús, de vegades, sense voler. Hi havia preguntes de geometria i això no ho acabo de portar bé…”. D’altres com en Pere Pagès, del Torre del Palau, estaven prou satisfets: “No estem gaire acostumats a raonar així, i costa una mica. Tot i això, m’ha sortit prou bé”.
Gairebé quatre milions d’estudiants d’ensenyament secundari de 90 països han participat a les proves Cangur de Matemàtiques d’aquest 2025. A Catalunya, prop de 120.000 alumes s’han posat a prova. Terrassa ha estat un dels centres neuràlgics de la prova, ja a banda de comptar amb l’Eseiaat sent el punt amb més estudiants del territori, diversos centres també han acollit l’examen pels seus alumnes de secundària. De fet, un 62% dels instituts de tot Catalunya han estat escenari aquest matí de les proves Cangur.
