Terrassa

L’Arc Metropolità reclama ajuts directes per a habitatge a la UE

Una comitiva d’alcaldes es reuneix amb el comissari europeu d’Habitatge i Energia a Brussel·les. Demanen eliminar burocràcia

Els alcaldes de l’Arc Metropolità a Brussel·les

L’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità de Barcelona, de la qual Terrassa forma part, ha demanat a Brussel·les la gestió directa dels fons europeus dedicats a habitatge i ha instat la Comissió Europea a dissenyar polítiques per fer front a la crisi d’accés a l’habitatge tenint en compte la “perspectiva local”. L’entitat supramunicipal agafa el relleu de l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, que fa una setmana va fer un gira a Luxemburg per demanar una estratègia d’habitatge comunitària al Banc Europeu d’Inversions.

“Els alcaldes, com a servidors públics, estem en primera línia i coneixem perfectament quines són les necessitats dels nostres territoris”, ha afirmat a ACN la presidenta de l’Arc Metropolità, Ana María Martínez. L’associació ha viatjat a la capital belga per reunir-se amb diferents responsables comunitaris, entre els quals el comissari europeu d’Habitatge i Energia, Dan Jørgensen.

Abans de la reunió amb el responsable comunitari d’Habitatge, la presidenta de l’associació ha destacat la necessitat que els fons europeus per a habitatge siguin gestionats directament pels ajuntaments, per tal de facilitar la construcció d’habitatge social i accessible i ha reclamat una fiscalitat “més favorable” per generar més habitatge social i accessible, tenint en compte les dificultats de molts municipis per afrontar la crisi de l’habitatge. Martínez també ha explicat que, durant el viatge a la capital belga, els alcaldes metropolitans han abordat en reunions amb responsables tècnics comunitaris temes “clau” que es discuteixen en l’àmbit europeu, però que tenen impacte en el món local, com la gestió dels residus. Precisament, sobre aquesta qüestió, l’alcaldessa de Rubí ha alertat que la directiva europea sobre gestió de residus ha provocat que els ajuntaments “hagin hagut d’incorporar una taxa pel tractament de residus”. “Això fa que molta ciutadania es plantegi el valor de seleccionar i reciclar”, ha assegurat.

Entre d’altres, Martínez també ha assenyalat els problemes vinculats a la contractació pública als municipis i la burocratització, i ha reclamat una “simplificació dels tràmits” per tal d’accelerar el desplegament dels projectes a les ciutats.

Les zones de baixes emissions

Per acabar, sobre mobilitat sostenible, l’alcaldessa de Rubí va qüestionar l’aplicació de les zones de baixes emissions (ZBE). “Tenim ciutats travessades per autopistes i carreteres i, sense establir aquestes zones de baixes emissions, hem millorat la qualitat de l’aire, perquè existeixen alternatives com els refugis climàtics o plantar més arbres per tenir més espais verds”, va concloure.

Dos dies de trobades a Brussel·les

A banda de la trobada amb el comissari europeu d’Habitatge i Energia, l’alcaldessa de Rubí i la resta de batlles de l’Arc Metropolità han mantingut set reunions més amb representants de la Unió Europea en dos dies. Han mantingut converses amb la delegada del Govern català a la UE, Ester Borràs, eurodiputats catalans, representants del Comitè Europeu de les Regions i del Fòrum Europeu per a la Seguretat Urbana, encarregat de les polítiques de criminalitat a escala comunitària, entre altres.

To Top