L’Anella Verda de Terrassa s’estudia a la universitat. El departament de Geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha integrat l’entorn natural de la ciutat dins el seu currículum acadèmic. La decisió és fruit del conveni de col·laboració signat el curs 2023-2024 entre l’Ajuntament i la universitat per fer un treball de camp sobre aquest espai natural.
El departament de Geografia de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha incorporat l’Anella Verda de Terrassa com una assignatura del segon semestre del curs 2024-25 “per tal que l’alumnat de segon curs del Grau de Geografia treballi en una diagnosi d’aquest entorn natural”, diu el consistori. És una temàtica que està vinculada directament amb les assignatures de Laboratori Territorial i Ambiental-Memòria i de Mètodes Qualitatius i Treball de Camp, que s’imparteix de febrer a juny.
Aquesta iniciativa és fruit del conveni de col·laboració signat el curs 2023-24 entre l’Ajuntament de Terrassa i la UAB, i que s’estén fins a la finalització del curs 2024-25.
L’alumnat coneix l’Anella Verda amb una xerrada informativa i visita als entorns, que aquest dimarts, 11 de març, ha impartit la responsable del servei de Recursos Naturals i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Terrassa, Marga Rodríguez.

Passejada formativa realitzada aquest dimarts
Rodríguez ha explicat per què es va crear l’Anella Verda i quins són els objectius d’aquest entorn natural de més de 4.000 hectàrees que integra el 65% del terme municipal i que està travessada per camins. Aquests recorren llocs “que destaquen pel seu paisatge i patrimoni“, indica l’Ajuntament.
De Torrebonica a les Martines
La jornada matinal ha finalitzat amb una passejada per l’itinerari 12 -el de Torrebonica i Can Canya-, el qual travessa de nord a sud tot el sector est de Terrassa. Les activitats continuaran el dia 18 de març amb un recorregut per les Martines. El programa docent acabarà el 17 de juny amb les presentacions finals que farà l’alumnat.
L’Anella Verda és tot l’espai no urbà de Terrassa amb el qual l’Ajuntament vol garantir “la pervivència dels connectors ecològics que protegeixen la ciutat”, així com recuperar les funcionalitats econòmiques dels camps, “promovent l’activitat de les masies i del sector primari i fomentant un ús social i responsable de tot l’entorn natural.
“Un dels elements més singulars és el camí circular que dona la volta al terme municipal i que transita per llocs d’elevat interès paisatgístic i patrimonial. Des de la ciutat s’hi accedeix amb facilitat a través de les portes de l’Anella Verda i dels camins històrics que connecten amb aquest itinerari”, conclou el consistori.
