Terrassa

El CST celebra la jornada sobre “La violència masclista: com queda la salut de les dones?”

S’ha conscienciat els professionals sanitaris sobre l’impacte multidimensional de la violència masclista, i se n’ha proporcionat una visió actualitzada i basada en evidències

Aquest matí la sala d’actes Joan Costa Roma de l’Hospital Universitari de Terrassa ha acollit la Jornada sobre “La Violència Masclista: Com queda la salut de les dones?. Amb aquesta jornada  es commemora el Dia Internacional de les Dones, que se celebra demà, 8 de març

La jornada, organitzada per la Comissió Contra la Violència Masclista del CST, tenia com a objectius conscienciar els professionals sanitaris sobre l’impacte multidimensional (físic,  psicològic i emocional) de la violència masclista en les dones i els seus fills o filles; proporcionar una visió actualitzada i basada en evidències sobre el diagnòstic, l’abordatge i el tractament de  les conseqüències de la violència masclista; fomentar la reflexió i la formació interdisciplinària, promovent la col·laboració entre diferents àrees professionals per tal de millorar l’atenció a les  víctimes i identificar necessitats no cobertes, així com plantejar nous reptes per al futur en l’acompanyament a les dones i infants afectats. 

Ferran Garcia, director-gerent del CST, ha donat la benvinguda a la jornada posant èmfasi en la idea que “el departament  de Salut fa quasi deu anys que va fer una primera jornada sobre la violència masclista i, des de  llavors, s’ha instaurat i ampliat la consciència sobre aquesta xacra”. Tot i així, Garcia ha remarcat que “encara hi ha molt per fer. I una de les coses que podem fer és conscienciar-nos de la part més assistencial, perquè la violència crea seqüeles tant físiques com mentals, tant per la dona que la pateix com pels seus fills. Els professionals  assistencials hem d’estar preparats”.  

Lluïsa Melgares, regidora de Polítiques de Gènere, per la seva banda, ha volgut destacar el fet que la violència masclista “és estructural. Tenim violència masclista en tots els àmbits, no només en l’afectiu: a la comunitat, en l’oci, a nivell laboral… I una de les potes més importants de la violència és la salut. La salut  des de la prevenció, l’atenció i la recuperació. Totes les dones que pateixen violència van al seu  metge de capçalera o a la infermera i no sempre verbalitzen el que els està passant. Moltes  vegades el patiment no és visible i si els professionals no ens n’adonem, poca cosa podrem fer”.  

La regidora també ha explicat que des del 2021 existeix la Taula de Violència Masclista de Terrassa, on hi son presents l’Ajuntament de Terrassa, els cossos de seguretat, el CST i MútuaTerrassa,  entre d’altres. “La Taula treballa per buscar la traçabilitat de les dones, perquè tinguin un  acompanyament, per minimitzar els problemes de vulnerabilitat…” I s’ha preguntat “quanta gent sap que existeix aquesta taula sobre la violència? Quanta gent coneix el protocol de la ciutat i els circuits? Des de l’Ajuntament hi som per ajudar i oferir tots els serveis al nostre abast”. 

Melgares ha acabat la seva intervenció afirmant que “si volem que la societat millori hem de  mirar per les dones, tant en la detecció com en l’acompanyament, per intentar que aquesta dona  sigui feliç. Veure la sala tan plena indica que les dones cada vegada som més conscients dels nostres drets i dels problemes que ens afecten”. 

Anna Rami, directora de la jornada i membre de la Comissió contra la Violència Masclista del CST, per la seva banda, ha explicat els inicis de la Comissió Assessora contra la Violència  Masclista del CST, l’any 2003 i ha precisat que en l’actualitat aquesta Comissió està formada per  un grup multidisciplinari d’una vintena de professionals del CST, entre professionals de la  medicina, infermeria, psicologia, treball social, GPAC, etc., i que provenen de diferents àmbits  com l’Atenció Primària, Ginecologia, Pediatria, Salut Mental i Servei d’Urgències Hospitalàries. 

“La Comissió treballa per acompanyar les dones que pateixen violència masclista des d’una mirada rigorosa, de qualitat, assistencial. La Comissió revisa i actualitza protocols interns i guies  d’actuació per tal que els professionals de la casa puguin saber detectar, registrar i acompanyar aquestes dones. Es pretén donar un marc que vetlli per la cura i l’acompanyament de les dones  que pateixen violència masclista amb una bona qualitat assistencial. Alhora, la Comissió també  treballa per crear sinèrgies amb el territori, participant i col·laborant amb els protocols  municipals de l’àmbit de violència masclista dels municipis que pertanyen als territoris del CST”, ha manifestat. 

Rami ha finalitzat el seu torn d’intervenció amb vehemència: “No es tracta de sensibilitat sinó  de professionalitat. Es tracta de treballar bé i d’acompanyar aquestes dones com pertoca”. 

Anna Vila, metgessa adjunta del Servei d’Obstetrícia i Ginecologia i membre de la Comissió contra la Violència Masclista del CST, per la seva banda, ha explicat el perquè des de la Comissió es van plantejar organitzar  aquesta jornada: “Un dels eixos principals la Comissió és la formació. Quan fem formació posem l’accent en què els professionals siguem capaços d’identificar les situacions de risc quan les tenim  al davant per tal de poder donar una primera atenció adequada a les dones i, si és el cas, remetre-les o derivar-les als dispositius d’ajuda que corresponguin. Que en aquest primer moment, al  professional li salti una alarma, és essencial per no perdre oportunitats”.  

Vila ha prosseguit amb l’afirmació que la violència “marca la vida i la salut d’aquestes dones. I  això les predisposarà a més risc de patir certes malalties, condicionarà la forma de viure certs  processos patològics i la seva forma de relacionar-se amb el sistema sanitari. I, fins i tot, la forma  de viure certs processos que no son patològics…”.

La directora de la jornada ha remarcat que “moltes vegades quan parlem de la violència contra les dones diem que la  violència és sistèmica. Aquest adjectiu té una connotació més social, la violència està present en molts àmbits, no només de la vida privada sinó de la pública. Avui volem posar l’accent en com  la violència pot ser sistèmica dins la mateixa dona, i com aquesta violència arribarà a impactar  en la seva salut física, mental, sexual i també a la seva descendència. Entendre com queda  marcada la salut de la dona en aquests aspectes ens ajudarà a comprendre els seus processos de salut, a acompanyar-les millor durant el recorregut assistencial, a donar una perspectiva de  gènere als propis professionals en quant a l’atenció i a ser capaços de detectar les situacions de  risc quan les tenim al davant”. 

Després de dues taules rodones de debat i expertes, les conclusions i cloenda han estat a càrrec d’Isabel Tallante, infermera d’Atenció Primària del CAP Dr. Joan Planas del CST, Imma Melús i Anna Rami, directores de la jornada.  Les tres han volgut incidir en diverses qüestions que s’han tractat durant la jornada,  com que la violència masclista és un antecedent patològic a tenir en compte com a condicionant de la salut general de la dona, més enllà de les lesions físiques i les seves seqüeles; que no existeix un perfil de dona maltractada, que la violència perinatal té efectes negatius en el desenvolupament neurològic dels nadons però la qualitat del vincle mare-nadó pot millorar els símptomes de la mare i el desenvolupament del nadó i que l’abordatge dels casos de violència masclista ha de ser multidisciplinar. 

El CST celebra la jornada sobre “La violència masclista: com queda la salut de les dones?”
To Top