Terrassa

La disbauxa i la provocació es fan seva la rua del Carnestoltes

La desfilada ha omplert el centre de Terrassa amb 25 comparses i milers de participants

La comparsa dels Carnívals, una de les més transgressores / NEBRIDI ARÓZTEGUI

El Carnaval d’enguany a Terrassa ha comptat amb sàtira, transgressió i entreteniment per a tothom. La gran rua, formada per 25 colles i milers de participants, ha recorregut aquest dissabte el centre de la ciutat, mostrant una gran diversitat de disfresses i carrosses.

Bisbes LGTBI, la tribu dels indiotes, jutges mig despullats, espanta-ocells a favor de la pagesia, cervells per denunciar la càrrega mental de les dones, un circ amb més de 100 persones i una revolució francesa molt catalana són algunes de les propostes que han omplert aquesta tarda els carrers de Terrassa.

La comparsa oficial d’aquesta edició han estat Els Drunites, amb la “Gran jefa del tótem gordo” com a figura central de la comparsa. Els Drunites han encapçalat la rua de la disbauxa vestits d’indis americans amb el lema “el sentit de la vida és el sentit de l’humor” i una defensa de la transgressió i la llibertat d’expressió com a ingredient essencial de la festa contra “la pell fina”.

La desfilada s’ha omplert de color i música en el seu recorregut per l’Avinguda Josep Tarradellas, la Rambla d’Ègara, el Raval de Montserrat, la Font Trobada, el carrer Gavatxons, la Plaça Vella i el carrer Major on no hi cabia ni una agulla.

Els speakers que hi havia en la passada de la rua per davant de l’Ajuntament ironitzaven sobre la polèmica de l’any: “Què seria del Carnestoltes sense cartell? Quina tranquil·litat que ens ha donat aquest any i quanta gent enfadada”.

Les carrosses han fet sonar cançons i ritmes de diferents estils pels altaveus. Entre els grups que han desfilat amb posades en escena plenes de disbauxa s’ha pogut veure l’actuació dels Carnívals i els seus transgressors bisbes arc iris que han defensat el casament LGTBI amb el lema “nosaltres sí que us casem”. La coreografia ha inclòs una versió pròpia del tema mític ‘I want to break free’.

Els enganxats a les pantalles de Groc Cridaner, els espanta-ocells o pajarracus de la comparsa dels Milenials amb el lema “prou especulacions, més ajudes” per reivindicar el paper de la pagesia, la revolució a la francesa de The Crazy Family o les 200 persones de Sants Ovaris que han posat l’accent en la càrrega mental de les dones vestides i vestits de cervell també han fet ballar al públic amb els seus ritmes i coreografies durant gairebé més de dues hores de rua.

Sants Ovaris ha versionat ‘Maniac’ de Flashdance amb una tornada enganxosa i fàcil de corejar “diuen que és histèria, histèria, però és estrès, i no tinc temps lliure fins d’aquí a un mes…”.

Una revolució francesa molt catalana / NEBRIDI ARÓZTEGUI

No hi han faltat comparses històriques com la d’El Porronet, que aquest any celebrava el trentè aniversari de la seva participació, amb una picada d’ullet a musicals molt teatrers com The Wicked, Grease, Singin’ in the Rain o The Greatest Show.

Una altra de les propostes trencadores ha estat la de la Rives Triple Sex amb el seu “Putinal Supremo” i els seus jutges en roba interior. Aquest grup porta 31 anys participant del Carnestoltes egarenc.

Alguns grups s’estrenaven en aquesta rua 2025, com la comparsa La Troupe amb un homenatge a Michael Jackson o les Furias Carnavaleras amb una proposta plena de ritme amb temes com Tattoo de Loren o, és clar, La Pantera Rosa. Els seus 90 participants anaven disfressats de pantera.

A la rua també hi ha participat un grup de batucada, la txaranga dels Bloco Baiao.

Rosa Aguado: “El nostre Carnaval té segell propi, transgressió i festa amb majúscules”

L’actriu Rosa Aguado, molt implicada a la ciutat, coneguda per la seva trajectòria en teatre, cinema i televisió i cofundadora de l’enterrament del Carnestoltes, ha llegit el pregó d’enguany des del balcó de l’Ajuntament. “Ja hi tornem a ser, el Carnestoltes de Terrassa amb la seva burla, transgressió i festa, ens convida a viure la vida d’una manera desenfrenada i a capgirar-la durant els dies del seu regnat”, ha expressat Aguado. L’artista ha interpel·lat el públic: “Ser o no ser transgressor? Ser!”.

Des del balcó consistorial, Aguado ha reclamat: “Submergir-nos en aquesta rauxa i treure’ns la cotilla; deixem-nos anar, siguem per uns dies els personatges que volem ser”. “La llibertat no ens l’ha de donar ningú, l’hem d’exercir per nosaltres mateixos, que no tingui muts; aquests dies tenim en la rua de comparses un aparador on mostrar tot allò que ens remou per dins, que no ens està bé, que no trobem just i que no ens atrevim a dir en el dia a dia, doncs, fotem-li canya, no ens adormim”, ha subratllat.

Rosa Aguado durant el pregó / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Per a Aguado,”Terrassa no es pot convertir en un Carnaval de Venècia per molt bonic que sigui: el nostre és un Carnaval amb segell propi, un Carnestoltes de diversió, creativitat, paròdia, rauxa, gresca, safareig, provocació, transgressió, de festa amb majúscules”. En el marc del mateix acte s’ha fet l’entrega de la clau de la ciutat per part de l’alcalde, Jordi Ballart.

Els premis del concurs de la rua es donaran a conèixer passada la mitjanit al tradicional ball de màscares que se celebra al Recinte Firal de Terrassa, al Passeig 22 de juliol. Per entrar serà imprescindible anar disfressat i els menors de 16 anys només podran entrar acompanyats d’un tutor legal. El ball estarà amenitzat per DJ Alex Marteen.

Reivindicació per la pagesia, al Carnaval / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Aquest diumenge agafarà el relleu el Carnaval Infantil. La rua dels més petits pujarà a partir de les 11 del matí per la Rambla d’Ègara, i passarà pel Raval de Montserrat, el carrer Unió, el carrer Major, la Plaça Vella, el carrer de l’Església i el Portal Nou. Hi haurà una festa infantil a la Plaça Nova.

To Top