Terrassa

Denuncien agressions sexuals en una església evangèlica de Terrassa

Les víctimes eren menors d’edat

Façana de l'edifici, ara ocupat per una altra congregació, on van tenir lloc els fets / ALBERTO TALLÓN

El jutjat d’instrucció número 4 de Terrassa investiga un cas de presumptes agressions sexuals comeses en una comunitat evangèlica de la ciutat, l’església Samaria. Així ho ha anunciat el despatx Vosseler Advocats, que ha presentat dues denúncies de dues víctimes, dos joves, contra un responsable i monitor de l’església i contra un membre de la comunitat que era menor quan es van produir els fets.

“Més enllà de les agressions sexuals, hem de posar èmfasi en la gravíssima manipulació de l’organització de l’església Samaria a càrrec dels responsables d’aquesta comunitat de tendència evangèlica”, subratlla Mònica Santiago, lletrada de Vosseler Advocats i representant dels dos denunciants.

La denúncia inclou violacions reiterades d’un jove a un nen de 8 anys

Segons la primera denúncia, el monitor encarregat d’organitzar les actuacions artístiques de l’església Samaria “aprofitava la seva posició per portar joves al seu domicili particular, on els obligava a fer actes sexuals amb l’amenaça d’expulsar-los de la comunitat si el delataven”, i d’acusar-los que el menor era l’agressor. Un dels denunciants assegura haver patit “tocaments, fel·lacions i assetjament sexual des del 2013”, quan tenia 15 anys, per part del monitor.

La por

No va informar dels fets “per por que ningún el cregués i fos expulsat de la congregació”, a la qual pertanyia des que va néixer. El despatx d’advocats afirma que el 2019, “després d’anys d’agressions sexuals i assetjament”, la víctima va decidir explicar la seva situació a una responsable de Samaria, filla del pastor. Aquesta dona va organitzar una reunió amb la víctima, l’agressor i un policia “molt lligat al grup directiu de l’església”. El jove assenyalat va confessar les agressions, però la responsable va demanar la víctima que no denunciés els fets per no posar en perill l’església. El policia “va guardar silenci”. La direcció de la comunitat va permetre que l’acusat continués com a responsable i monitor.

En el segon cas, l’agredit només tenia 8 anys quan va començar a patir les agressions, l’any 2004. “Va ser violat en repetides ocasions a les instal·lacions de l’església Samaria per un altre menor que vivia a la congregació”, un jove que llavors tenia 16 anys. La víctima va passar a formar part del grup d’actuacions artístiques de la comunitat quan va fer els 15 anys. Aleshores, va tornar a patir agressions sexuals perpetrades pel primer acusat, el monitor, segons els lletrats.

Comunicat de la Unida

L’Església Evangèlica Unida de Terrassa ha emès un comunicat per condemnar de manera rotunda “qualsevol forma d’abús” i desvincular-se completament “d’aquesta comunitat (Samaria) i dels fets que se li atribueixen”.

“Volem deixar clar que els fets succeïts a la comunitat de Samaria no representen la comunitat protestant terrassenca, que té una trajectòria centenària de compromís amb la ciutat. La nostra església sempre ha treballat per promoure el respecte, la justícia i la cura de les persones, i avui reafirmem amb fermesa aquests valors”, indiquen els responsables de l’església ubicada a l’avinguda de Béjar.

“Davant la gravetat dels fets, ens solidaritzem amb les persones que han estat afectades pels comportaments denunciats i rebutgem qualsevol acció que vulneri els principis cristians d’amor, respecte i dignitat. Com a part del teixit social de Terrassa, continuarem treballant amb transparència i compromís per defensar els drets i la integritat de totes les persones”, afegeixen.

L’Església Unida reitera el seu compromís “amb una comunitat segura i respectuosa”, diu que seguirà promovent iniciatives en benefici del conjunt de la societat i comunica que participarà en la causa judicial, mitjançant el Consell Evangèlic, personant-se com a acció popular “en els procediments judicials oberts per defensar les persones perjudicades” que han interposat les denúncies.

Parla el pastor de l’església actual

L’antiga nau industrial on suposadament es van cometre els fets està ocupada actualment, en règim de lloguer, per una altra església evangèlica, Palabra Viva, “que no té res a veure amb Samaria“, aclareix el seu pastor, Deiber Perdomo, al Diari de Terrassa.

Palabra Viva es va constituir l’any 2016 a la carretera de Castellar, on tenia el seu temple fins el dia 1 de gener del 2023, quan es va traslladar a la carretera de Montcada un cop Samaria va tancar la seva església, va marxar i va deixar lliure l’edifici.

A Palabra Viva li va interessar la nau per les seves dimensions. El pastor ha declarat que la seva església “està neta” i que res la uneix “a l’extinta Samaria”. Només que està en el mateix lloc en el qual es trobava la comunitat ara investigada.

Perdomo ha publicat un comunicat de reacció “davant la informació sobre els presumptes abusos comesos en la comunitat de Samaria de Terrassa (extinta)”. L’església cristiana Palabra Viva “condemna de manera rotunda i contundent qualsevol forma d’abús contra les persones, i es desvincula completament d’aquesta comunitat i dels fets que se li atribueixen”.

L’escrit prossegueix així: “Volem deixar clar que els fets ocorreguts en la comunitat esmentada no representen la nostra església, que té una trajectòria de servei i compromís amb la ciutat. La nostra església sempre ha treballat per promoure, els valors, els principis, el respecte, la justícia i la cura de les persones, i avui reafirmem amb fermesa aquests valors”.

Davant la gravetat dels fets, Palabra Viva se solidaritza “amb les persones que han estat afectades pels comportaments denunciats” i rebutja “qualsevol acció que vulneri els principis cristians d’amor, respecte i dignitat”.

To Top