Si bé el cartell del Carnaval d’enguany, ha estat polèmic i ha interpel·lat, i ofès, alguns sectors de la ciutat, no ha estat l’únic que ha despertat rebombori a la ciutat i fora de les fronteres locals. De fet, el cartell de l’edició del 2018, obra de l’artista Xavi Suárez, també va ser fortament criticat per part de col·lectius en defensa de les dones, que el van considerar sexista i masclista. El dibuix mostrava una dona despullada, coberta per un antifaç i tres mans que li tapaven els pits i els genitals.

Cartell de Carnestoltes del 2018.
Va ser tanta la polèmica que el mateix Ajuntament va demanar que es retirés per “la banalització de la violència sexual implícita i l’objectualització que es fa del cos de la dona”. I la confraria La Mascarada va canviar la imatge del cartell, tot afegint-hi un enorme quadrat negre amb la inscripció “censurada”.
Terrassa no és l’únic escenari de polèmica. Tant a Catalunya com a Espanya, moltes ciutats han viscut debats similars. A Molins de Rei, per exemple, molts veïns van criticar fortament el cartell de l’any passat perquè semblava una orgia, cosa que consideraven “inapropiada”. I, a Solsona, el cartell del 2014 va generar molta controvèrsia perquè parodiava el bisbe de la ciutat de llavors.

Cartell del Carnestoltes del 2024.
Però val dir que Terrassa no sempre ha tingut cartells transgressors. Al cartell de l’edició de l’any passat no hi va haver ni rastre de simbologia sexual. En aquest sentit, la presidenta de La Mascarada, Mireia Gabaldà, assegura, i lamenta, que els terrassencs “hem oblidat què és el Carnestoltes”.
