L’Ajuntament de Terrassa i el Consell de la Formació Professional de Terrassa convoquen una nova edició dels Premis Noves i Nous Professionals. La convocatòria es fa amb la col·laboració de la Cecot, Pimec, la Cambra de Comerç de Terrassa, el departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, el Consell Comarcal del Vallès Occidental, i els sindicats CCOO i UGT.
Segons el consistori, aquests premis pretenen motivar i promoure l’esperit emprenedor, innovador i creatiu de l’alumnat que està cursant diferents estudis de formació professional: Cicles Formatius de Grau Mitjà o de Grau Superior de qualsevol família, Programes de Formació i Inserció (PFI) i, per primera vegada, també Itineraris Formatius Específics (IFE).
L’alumnat d’aquests estudis de tota la província de Barcelona pot presentar als premis els seus projectes i treballs de fi d’estudis, ja siguin individuals o col·lectius. En aquesta edició, el grup impulsor dels premis ha modificat el llistat de categories. D’una banda, “desapareix la categoria dedicada als projectes innovadors, en considerar que la innovació ha de ser un valor present en tots els treballs”, indica el consistori. També s’afegeix a les bases la necessitat d’incorporar criteris de sostenibilitat: tots els projectes hauran de contemplar aspectes com la gestió dels residus o la petjada de carboni. En aquest sentit, per facilitar el compliment d’aquest requeriment, la Cecot posa a disposició de l’alumnat participant una aplicació que permet calcular-la.
Novetats
Enguany s’instauren dues noves categories: millor projecte industrial i millor projecte d’IFE. Amb la primera categoria es vol posar en valor la importància de la indústria a la ciutat, tant al teixit productiu com a l’àmbit educatiu, amb diversos centres que imparteixen estudis industrials. La segona està dedicada específicament als IFE. Aquests estudis són ensenyaments professionals que s’adrecen a alumnes amb necessitats educatives especials associades a una discapacitat intel·lectual lleu o moderada, amb l’objectiu d’oferir atenció educativa a l’etapa postobligatòria i facilitar la transició a la vida adulta i la inclusió social i laboral. La Diputació de Barcelona assumirà la dotació econòmica d’aquesta nova categoria.
La resta de categories seran: millor projecte de sostenibilitat alimentària (creada en l’edició anterior), millor projecte de economia social i solidària, millor projecte de economia circular, millor dossier-memòria d’FP Dual, i millor projecte de Programes de Formació i Inserció.
En les cinc categories adreçades a cicles formatius s’atorgaran, com és habitual, tres premis: primer premi (600 euros) i segon premi (400 euros) per a CFGS, i premi únic (600 euros) per a CFGM. A les categories específiques per a PFI i IFE hi haurà per a cadascuna dos premis: un primer de 600 € i un segon de 400 euros.
Calendari
Els projectes es podran presentar des del 12 de maig a l’1 de juny. A principis de juny es reuniran les taules d’experts, amb una vintena de professionals de diferents àmbits, que triaran els finalistes. El jurat, que comptarà amb representants de totes les entitats del grup impulsor es reunirà a mitjans de juny per deliberar. Finalment, l’acte de lliurament dels premis se celebrarà el 19 de juny.
