Terrassa

Terrassa, laboratori urbà per a microalgues que combaten la pol·lució

L’eficàcia de les algues per absorbir el CO2 i del diòxid de titani per neutralitzar l’òxid de nitrogen està provada. Ara cal aplicar-la al carrer

Els OPI són un dels suports urbans dels aquaris d'algues, l'especie del planeta amb més capacitat per absorbir CO2

Terrassa pot ser un dels primers laboratoris urbans on es posi a prova la capacitat de les microalgues i del diòxid de titani per neutralitzar la pol·lució. L’“start-up” terrassenca Alpha Media Group i la seva filial Greenin tenen a punt un projecte amb quatre localitzacions egarenques on desenvolupar les proves pilot. Per fer-ho, l’Ajuntament, a través de la regidoria de Medi Ambient i Sostenibilitat, està redactant un conveni marc que regularà l’aterratge d’aquest tipus de projectes innovadors a la ciutat.

Les àrees d’Innovació i de Medi Ambient de la ciutat coneixen el projecte d’Alpha Media Group, una iniciativa innovadora que utilitza el mobiliari urbà com a suport per a la instal·lació d’elements naturals de descontaminació.

Són dues les fórmules provades en laboratori. La primera, una solució de diòxid de titani que, en contacte amb la llum solar, transforma en substàncies innòcues (neutralitza) l’òxid de nitrogen (NOx) generat principalment per la combustió dels vehicles. Aquesta substància es pot impregnar en vinils, lones, plaques de ferro i també “en l’asfalt –explica Anabel González, directora de projectes d’Alpha Media Group–. 24 metres quadrats de vinil impregnat de diòxid de titani eliminen la pol·lució de tres cotxes durant tot un any”.

Amb fotosíntesi

La segona tècnica utilitza la fotosíntesi i la protagonitzen microalgues amb la capacitat més alta del planeta per absorbir el CO2. Situades en aquaris, es poden instal·lar en OPI, marquesines del bus, fanals, bancs urbans i també poden adoptar format de piscina o bassa.

“Els mesuraments ens diuen que 100 litres d’algues, l’equivalent a un aquari de 2 metres d’alçada per 25 centímetres de diàmetre, similar al tronc d’un arbre, captarien uns 71 quilos de CO2, com tres arbres adults”. L’objectiu d’aquestes tècniques provades en laboratori i testades és sortir al carrer i comprovar la seva eficàcia a espais urbans, valorant in situ la millor manera d’implementar-les per obtenir un bon rendiment.

Carrers, rotondes i avingudes

L’equip d’Alpha Media Group és majoritàriament terrassenc, com la mateixa “start-up”, radicada a la ciutat. D’aquí que una tècnica de projecció nacional i internacional es vulgui testar-la a la ciutat.

Tenim tres propostes que ens encantaria desenvolupar com a prova pilot a través del Laboratori Urbà de Terrassa.

La primera prova es faria a la rotonda del Doré, el punt de màxima concentració de trànsit i de pol·lució de la ciutat i on se situa l’estació de mesurament de la qualitat de l’aire que la Generalitat té a Terrassa.

“La segona seria a un punt de la zona de vianants – explica Anabel González-. Volem comprovar també els nivells de pol·lució a les zones restringides”.

Les vies de gran capacitat com “l’avinguda del Vallès o la d’Àngel Sallent serien la tercera proposta, per a certificar l’asfalt com a base per a l’aplicació del diòxid de titani”.

És un producte estàtic què “tenim certificada la seva resistència al pneumàtic dels vehicles. S’ha testat en laboratori i ara s’està validant a Madrid, al projecte ‘Madrid M-30’”, que desenvolupa una empresa del sector.

Galileu, Arquimedes, Topete…

Alpha Media Group té a la seva agenda local la proposta de testar les seves tècniques purificadores de l’aire també als carrers més tensionats en matèria de trànsit de la ciutat. “Busquem espais de vianants o amb molt trànsit rodat”, recorda Anabel González, que menciona els carrers de “Galileu, Arquimedes, Topete o Garcia Humet” com a “espais ideals per a testar els dos sistemes i en especial la implantació de diòxid de titani a l’asfalt o en vinil.

Les dues tècniques són complementàries”. Les proves en via pública inclouen diverses mesures tant abans, durant la prova pilot com després. Municipis com Sevilla estan a punt de provar aquaris d’algues a marquesines de bus, Madrid ha començat a testar diòxid de titani a l’asfalt i a Alcobendas (Madrid) ja disposen d’un conveni que regula aquestes licitacions.

To Top