L’Ajuntament de Terrassa ha presentat dos nous autobusos elèctrics que s’incorporen a la flota de TMESA, a més a més del punt de recàrrega per a aquests que s’ha instal·lat a les cotxeres de l’empresa municipal. Dos vehicles que suposen una inversió per la ciutat d’1.463.204 euros, dels quals uns 500 mil han vingut finançats pels fons Next Generation. Amb aquesta inversió, un 63% de la flota dels autobusos de la ciutat seran entre híbrids i elèctrics, fet que comportarà que hi hagi una emissió de menys de 50 tones anuals de diòxid de carboni a la nostra ciutat.
“És un compromís per la mobilitat sostenible, de la mà de TMESA. Un compromís molt clar del govern de seguir millorant aquesta mobilitat”, comenta Xavier Cardona, regidor de Mobilitat. També s’incorporen 10 marquesines i 22 plataformes per millorar l’accessibilitat en aquesta flota de transport públic de Terrassa. Fa pocs mesos també s’hi van afegir 10 autobusos híbrids més a la flota. “Comencem a tenir una flota més rejovenida, i aquest és l’objectiu amb el qual comencem a treballar per tenir una flota digna a l’alçada de la ciutat de Terrassa”, conclou Cardona.
Característiques tècniques dels nous autobusos elèctrics
Cada autobús elèctric té una autonomia d’uns 300 quilòmetres en circumstàncies normals, xifra que amb l’aire condicionat o la calefacció pot quedar una mica més reduïda. Aquest fet no suposa problema pel recorregut de l’autobús perquè qualsevol línia de les que hi ha a Terrassa son uns 200 quilòmetres al dia aproximadament, per tant, l’autonomia està sobredimensionada en un 30 o 40% en bateries per tal de donar servei a totes i cadascuna de les línies.
“No està dimensionat per fer una línia en concret, el model és de rotació en diferents línies. Des de TMSESA s’havia pensat en la línia 1 però finalment es faran servir aquests busos en totes les línies que estiguin pel centre de la ciutat”, explica Oscar Gómez, gerent de TMESA.
Les grans novetats d’aquests vehicles son els sistemes de seguretat europeus que conformen les càmeres que incorpora cada autobús. En total, uns 12 dispositius entre càmeres de senyalització, càmeres de prevenció davant un increment de velocitat de l’autobús per sobre dels senyals de trànsit, càmeres d’avís de ciclistes, càmeres de seguretat interiors, i les càmeres retrovisors. També incorporen una monitorització de paràmetres de telemetries dels busos de motors: “Podriem fins i tot fer algun tipus de model de manteniment predictiu de cara abans de tenir l’avaria. Té tecnologia d’última generació”, apunta Gómez. Un recurs innovador que també incorpora és un alcoholímetre pel conductor del vehicle, que en cas de bufar i excedir el 0.0 mil·ligrams d’alcohol per litre d’aire, l’autobús no arrenca.