Terrassa

Què és la futura ronda Est? Aquí el mapa de les infraestructures

El polígon industrial d’Els Bellots II crearà el primer tram del que serà la futura circumval·lació viària

Foto del punt on es projectava un gran nus de comunicacions viàries, al sud de la ciutat / Alberto Tallón

El tram terrasenc de la B-40 el va inaugurar el president José Montilla el mes de juliol de 2010 i, des de llavors, i ja fa més de catorze anys, cap altra gran infraestructura viària ha impactat en la mobilitat terrassenca millorant els desplaçaments i descongestionant els carrers de la ciutat. Aquest mes, el ple aprovarà el pla parcial del polígon Els Bellots II, un sector que incorporarà el primer tram de la futura ronda Est, una via que travessarà la ciutat de sud a nord, des de l’autopista C-58 fins a la futura ronda Nord.

És la primera d’un total de cinc actuacions estratègiques per Terrassa. Cap d’elles té pressupost ni calendari, però juntes i per separat esdevenen peces clau d’una nova mobilitat.

La primera, la ronda Est, és la peça que falta per tancar una circumval·lació externa de Terrassa ràpida i completa. Ja podem rodejar la ciutat pel sud (C-58-C-16), per l’oest (B-40) i pel nord (la futura ronda Nord). La ronda Est permetria connectar la C-58 i la ronda Nord, completant una circumval·lació total.

Aquesta via no està dibuixada encara, però figura entre les infraestructures de futur. De moment, el desenvolupament del polígon Els Bellots II inclou la creació d’un vial a l’est del sector que tindrà estructura de via interna, però reserva espai per a convertir-se en una ronda de dos carrils per sentit quan s’executi la ronda Est.

A l’extrem oposat de la ciutat, la ronda de Ponent exerceix de circumval·lació interna, però només parcialment. La via no té resolta l’entrega a l’eix de les autopistes (C-58-C-16), de manera que perd la seva funció de ronda ràpida. Aquesta connexió amb les autopistes seria clau per alliberar de trànsit de pas vies com Arquimedes i Galileu.

Una tercera infraestructura contribuiria també a desplaçar bona part del trànsit intern. Es tracta del nou accés a la B-40 al sector de les Aymerigues. L’Ajuntament de Terrassa ha demanat al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana que creï aquest nou accés des de Can Boada-la Maurina, però de moment no ha aconseguit cap compromís.

La nova entrada a l’autovia és vital perquè bona part del trànsit dels barris de l’oest de la ciutat entri o surti de les utopistes sense travessar la ciutat.

Una rotonda i una ronda

Dues infraestructures més completen el mapa dels projectes destinats a millorar la mobilitat de Terrassa. El primer està descartat i el segon ja està clar que serà una realitat.

És la ronda Nord, l’autovia que donarà continuïtat a la B-40, des de la rotonda de Can Roca fins a Sabadell i Castellar. El projecte s’ha desencallat amb l’arribada del PSC al Govern de la Generalitat i la setmana vinent els ajuntaments de Terrassa i Sabadell negociaran amb la conselleria de Territori el traçat de la nova via.

Seran necessaris uns deu anys per planificar i executar la ronda Nord, una autovia de dos carrils per sentit que comunicarà pel nord les dues cocapitals vallesanes. Desviarà bona part del trànsit del nord de la ciutat, alliberant de vehicles l’avinguda del Vallès i desplaçant les entrades i sortides a l’autopista C-58, que triaran la ruta per la ronda Nord i la ronda Oest de Sabadell. És molt probable que amb la ronda Nord en servei, probablement l’any 2034, els conductors de la meitat nord de la ciutat descartin definitivament connectar amb les autopistes per l’extrem sud de Terrassa.

L’espectacular nus de comunicacions que no es farà mai

És la cinquena infraestructura i, de moment, és història. Estava planificat construir un gran nus de comunicacions al sud de la Rambleta per connectar de manera fluida els accessos a la ciutat amb les autopistes C-58 i C-16. Finalment, la Generalitat ha resolt l’ampliació de la C-58, ara executa l’ampliació de la C-16 i descarta la creació de la gran rotonda viària.

To Top