En paraules de l’alcalde Jordi Ballart, el Parc de la República “és l’obra pública més important que s’ha fet en els últims anys a Terrassa i el segon parc urbà més important, després del Parc Vallparadís”. El projecte, en el que s’han invertit 5 milions d’euros, està acabant la segona fase. En la visita oficial d’aquest dissabte, al barri de Sant Pere Nord, hem pogut conèixer l’estat actual de les obres.
- Grades parc de la República | Lluís Clotet
- Recinte per activitats culturals, connectat al Centre Cívic | Lluís Clotet
En data d’avui, ja s’ha edificat la infraestructura del complex que albergarà les activitats d’entitats culturals com els diables de Sant Pere Nord i la Flama. El mateix espai, que està comunicat amb el Centre Cívic Municipal President Macià, constituirà un centre juvenil i esplai per complementar la seva oferta. La construcció del parc començarà la setmana del 10 de febrer amb l’inici de la tercera i última fase del projecte. Si tot va bé, el conjunt s’obriria al públic l’any 2026.
Un projecte veïnal per a tota la ciutadania
Es tracta d’un projecte pel qual entitats de Sant Pere Nord han treballat durant més de 25 anys: “Ha estat un procés dur, lent, però constant. La part central del parc es va quedar aturada el 2008 per la crisi econòmica i social”, diu Emiliano Martínez de l’Associació de veïns del barri. L’Ajuntament va reactivar la petició el 2022. “Era necessari construir-lo”, apunta el veí de l’associació. “És un barri amb alta densitat de població que té una rambla sobresaturada d’activitats”, argumenta. “El parc serà un pulmó de vida per al barri i un lloc de relació”, apunta.
A part de servir al barri i a les entitats de cultura, l’Ajuntament insisteix en el fet que serà un lloc “per a tota la ciutat”. L’espai destaca justament per la permeabilitat entre equipaments i les interconnexions. Al plànol del projecte, pot veure’s com el parc connectarà amb l’espai cultural, el centre cívic i la biblioteca.

Emiliano Martínez, de l’Associació de veïns de Sant Pere Nord, i l’alcalde de Terrassa Jordi Ballart | Lluís Clotet
Des de l’Associació de Veïns de Sant Pere Nord, expliquen que el procés ha estat col·laboratiu: “hem participat en el disseny i la forma. Hem fet campanyes obertes al barri perquè els veïns el coneguessin i hi poguessin opinar. El projecte s’ha anat remodelant per tal que els veïns el sentin com a propi”, assenyala Emiliano Martínez.
Si bé molts veïns desitjaven l’espai verd, hi havia certa inquietud respecte a la derivada desaparició del terreny que ara utilitzen com a pàrquing. Per solucionar aquest problema, l’alcalde ha dit que s’habilitarà un espai alternatiu per aparcar: “quan es tanqui el parc per començar les obres de la tercera fase, podem donar seguretat als veïns que tindran aparcament a l’Avinguda Béjar”.
Pel que fa a la sostenibilitat de l’espai, el parc incorporarà un sistema per aprofitar l’aigua de pluja. Segons informen des dels Serveis Tècnic “les aigües drenades es recullen en una base d’acumulació, que podrà garantir gairebé un 40% del futur reg del parc”. Això redueix el consum d’aigua potable i afavoreix una gestió més eficient i respectuosa amb el medi ambient.
