El missatge que s’envia a l’alumnat sembla incoherent: si es parla d’emergència climàtica i el centre educatiu té instal·lades plaques solars… Com és possible que aquesta instal·lació no funcioni? Aquesta és la pregunta que es fan alumnes i docents de l’Institut Terrassa que estan embardissats en un treball precisament sobre emergència climàtica i tenen elements fotovoltaics parats, inactius, des del juliol passat. Ho recordaran en una acció reivindicativa dimecres vinent, 18 de desembre.
L’alumnat de primer d’ESO d’aquest institut està desenvolupant un projecte sobre l’emergència climàtica, amb el qual ha après “quins impactes i conseqüències està produint l’escalfament global i que alguna de les solucions per disminuir-lo és utilitzar més energies renovables”, destaca el tutor.
Tot just fa un any, el Departament d’Educació de la Generalitat va instal·lar al terrat del centre 192 mòduls de plaques fotovoltaiques amb una potència nominal de 60 kW. Es calculava que amb aquesta instal·lació es podria produir fins a un 40% de l’energia consumida per l’institut.
Una solució
Un problema tècnic en un altre equipament educatiu amb plaques similars va motivar l’aturada del projecte a l’INS Terrassa. La instal·lació no funciona des del passat mes de juliol. “Fins al moment no ha vingut cap tècnic ni inspector a revisar què passa i reprendre’n el funcionament”, agrega el professor.
Els estudiants han decidit dur a terme un acte reivindicatiu al mateix institut, a la rambla d’Ègara per demanar-ne una solució “i que les plaques entrin en funcionament al més aviat possible per produir i consumir més energia renovable i de proximitat, reduint les nostres emissions de CO2”. L’acció, dimecres, a les 10.15.