Terrassa

Un espai per millorar el benestar emocional en el procés oncològic

L’Hospital de Dia Oncològic de MútuaTerrassa ha estrenat l’espai Domum per potenciar la humanització en l’atenció sanitària

/ Nebridi Aróztegui

Aquest dimarts a la tarda s’ha celebrat la presentació de l’espai Domum de l’Hospital de Dia Oncològic de la Fundació Assistencial MútuaTerrassa (FAMT). Aquesta iniciativa, fruit de la col·laboració amb la Fundació Nous Cims, pretén millorar el benestar emocional dels pacients amb càncer i les seves famílies a través d’un entorn més acollidor i activitats psicosocials.

El càncer pot tenir un impacte considerable en la vida social, laboral i familiar de la persona malalta -amb moltes hores passades a les sales d’espera- i, un cop superada la malaltia, potser haurà de conviure amb determinades seqüeles. Per tant, més enllà de les repercussions de caire físic, el càncer sol comportar conseqüències socials i psicoemocionals que requereixen un abordatge multidisciplinari.

Aquí és on neix el projecte Domum, que integra un enfocament innovador que aposta per la humanització de l’atenció sanitària. Tal com ha destacat Anna Sant, directora d’Atenció al Pacient i Família de la FAMT, aquest projecte s’emmarca fins del Pla Estratègic d’Atenció al Pacient i Família (2024-2027), amb l’objectiu de “posar al mateix nivell la cura emocional i les necessitats mèdiques”. La col·laboració amb la Fundació Nous Cims ha permès desenvolupar un espai que respon a les necessitats emocionals no tan cobertes fins ara.

Anna Sant: “Volem posar al mateix nivell la cura emocional i les necessitats mèdiques”

Situat a l’edifici de Consultes Externes de Mútua, l’espai s’ha transformat en emplaçaments amb un mobiliari més còmode i confortable, una il·luminació més càlida i indirecta, així com diversos elements ornamentals que aposten per a la integració de la natura en els espais sanitaris. Segons el Dr. Carles Pericay, cap del servei d’Oncologia de l’Hospital Universitari MútuaTerrassa, aquests canvis tenen un impacte positiu en el benestar dels pacients. “Millors condicions impliquen millor salut mental i física. A més d’oferir el millor tractament, cada cop ens enfoquem més en què el pacient estigui en el millor entorn possible”, ha dit.

/ NEBRIDI ARÓZTEGUI

El projecte inclou una sala polivalent -ara coneguda com a sala Domum- on es desenvoluparan sessions educatives, tallers psicoeducatius i terapèutics, així com altres activitats formatives i d’orientació oncològica. En el transcurs de la presentació s’ha donat a conèixer, precisament, el Programa d’Activitats, on s’inclouran sessions de musicoteràpia i artteràpia, entre d’altres. El Dr. Josep Martí Tutusaus, cap del servei d’Hematologia de l’HUMT, subratlla que que “la nostra feina és explicar als pacients que no només es tracta d’una sala d’espera més maca, sinó que allà es faran activitats per promoure la seva salut emocional”.

Xarxa Domum

L’Hospital de Dia Oncològic de la FAMT s’incorpora a les més de 12 organitzacions ja integrades a la Xarxa Domum a Catalunya i l’Estat. Pau Gomes, director de l’Àrea de Benestar Emocional de la Fundació Nous Cims, explica que “volem acompanyar les persones en els moments de soledat i d’introspecció, amb temps llargs en els hospitals durant els tractaments i, també, en moments d’incertesa: relacionar-se amb familiars i amics, parlar del càncer amb els fills, tenir cura de la imatge i de la pell, la fatiga i l’esport, la sexualitat, o els tràmits pràctics i burocràtics”.

/ NEBRIDI ARÓZTEGUI

To Top