“Lamentem els problemes que teniu i us indiquem que hem enviat inspecció per comprovar l’estat de la llera del Torrent Mitger”. Aquest és un extracte de l’escrit que ha enviat l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) a l’associació veïnal (AV) de Poble Nou-Zona Esportiva, a Terrassa, en resposta als requeriments de l’entitat sobre l’estat d’aquest torrent, la manca de manteniment i els riscos que comporta quant a la inundabilitat dels terrenys més pròxims, especialment on estan situades les noves promocions d’habitatges de Can Colomer.
Si els fets, és a dir, els obstacles i el perillós excés de vegetació, es localitzen en llera pública en zona no urbana, l’ACA “n’avaluarà la urgència i preveurà l’actuació corresponent”; això sí, “segons disponibilitats pressupostàries”. Per contra, si els esculls es troben en zona urbana, l’actuació correspondria a l’Ajuntament, “en tant que competent en matèria d’ordenació del territori”, en virtut de l’article 28.4 del Pla Hidrològic Nacional. Això, sens perjudici que es puguin signar amb l’agència convenis de cofinançament, com els que sustenten diverses actuacions desenvolupades als darrers anys a les rieres.
Perillositat màxima
L’organisme de la Generalitat que gestiona el domini públic hidràulic també planteja al veïnat la possibilitat de dur a terme, com a entitat organitzada, una intervenció de neteja per compte propi. Per això, però, hauria de sol·licitar-ne l’autorització d’obres i activitats en el citat domini o bé acollir-se al règim de declaració responsable per actuacions menors de manteniment i conservació.
Com va publicar aquest diari el passat 29 de novembre, l’AV ha tornat a la càrrega amb una llarga reivindicació per aconseguir el condicionament de la llera del Torrent Mitger i prevenir inundacions (per taponament d’un col·lector) en una zona amb habitatge consolidat però també en creixement, amb milers de pisos projectats. “La perillositat màxima d’inundabilitat del sector ve del tram no urbà del Torrent Mitger, per sobre de la B-40, amb una llera en estat lamentable, com una selva impenetrable, amb arbres caiguts i malesa sense límits”, afirma l’associació veïnal.