En menys de 15 anys, el nivell de micrograms per metre cúbic a Terrassa ha baixat de 50 a 29, el 42%, i la tendència de la contaminació ambiental es manté a la baixa a la ciutat. Així ho ha volgut deixar clar aquest dilluns l’Ajuntament en la comissió informativa de Transició Ecològica, que ha servit també per anunciar la intenció municipal d’estendre la xarxa de sensors propis.
Aquests elements detectors seran merament informatius, amb l’objectiu de monitoritzar diversos sectors, perquè l’estació oficial, gestionada i mantinguda per la Generalitat de Catalunya, és una de sola, de moment. Està situada a la rambleta del Pare Alegre i, per tant, recull els valors d’una zona amb alta densitat de trànsit. Tot i així, l’àrea de Transició Ecològica subratlla que Terrassa no és una ciutat amb més contaminació que unes altres de les seves dimensions i que, a més, els valors que periòdicament es donen a conèixer corresponen a zones més extenses. En el nostre cas, al Vallès i el Baix Llobregat, per la qual cosa les superacions del llindar en una població reverteixen en una anàlisi global de tota l’àrea. Així ocorre amb les dades que eventualment es registren a Terrassa, però també a Rubí o Sabadell.
El microgram per metre cúbic és la unitat en la qual s’expressen la major part dels valors de referència dels agents contaminants.En el 2007, la mitjana a Terrassa va ser de 44 micrograms. Immediatament després de la crisi de la pandèmia, la xifra era de 26.
El límit
Els valors es van situar després en els 28 i els 32 micrograms, per passar l’any passat a 29. El límit recomanable és de 40. Segons el consistori, els registres del 2023 van deixar xifres de 35 l’Eixample barceloní, 32 a Montcada i Reixac i 30 a Mollet del Vallès o 29 a Sarrià-Sant Gervasi i 27 al parc de la Ciutadella, també a la capital catalana.
No obstant l’anàlisi d’aquestes dades, és una obvietat que els agents contaminants es dispersen i no té sentit l’estudi “a petita escala”. En el 2009, els valors eren de 50 micrograms a Terrassa. La tendència, doncs, “és a la baixa a tot arreu i aquest és el camí”, subratlla Transició Ecològica.
La reunió de la comissió informativa ha inclòs l’actualització de les dades de sequera. El sistema Ter-Llobregat està al 34% de capacitat. Encara ens trobem en situació d’alerta, malgrat les pluges de la tardor, i les restriccions es mantenen. Transició Ecològica valora l’esforç dels terrassencs en un estalvi d’aigua que s’ha traduït en un descens de consum d’ 1,5 hectòmetres cúbics (1,5 milions de litres) des del 2022.
L’Ajuntament atorga un valor especial al 4% de descens en l’àmbit domèstic, “el gran consumidor de la ciutat”.