Terrassa

Els primers contenidors intel·ligents es posaran a l’AEG

El canvi de model començarà pels nous sectors residencials

El nou sistema fa temps que està en agenda i ara ja se sap on es començarà a aplicar. El tema es va tractar durant el plenari del Comitè per a la millora de la neteja i la gestió de residus de Terrassa, que ha tingut lloc aquesta setmana al Centre de Tractament de Residus CTR-Vallès Occidental, a Vacarisses.

Els contenidors intel·ligents s’instal·laran a Terrassa en una primera fase en els nous sectors urbanístics. El primer serà el de l’AEG, on Acciona ultima aquest hivern l’edificació de 800 habitatges, la majoria dels quals sortiran al mercat en règim de lloguer.

L’AEG esdevé un bon laboratori per rodar el nou sistema de contenidors intel·ligents. A la promoció es donen tres factors òptims: es tracta d’un nou àmbit residencial (no caldrà retirar contenidors antics i substituir-los pels nous), situat en trama urbana (no disseminat), i tindrà població nova, més receptiva a priori a adaptar-se al nou sistema.

Els nous contenidors intel·ligents són dipòsits de residus tancats que s’obren mitjançant un sistema tecnològic, una targeta identificativa que tindrà cada veí.

Cada contenidor disposarà d’un lector que identificarà la targeta i el seu usuari. El sistema busca optimitzar el sistema de recollida de residus. Com? Permetrà fer un seguiment de les aportacions que fa cada llar i identificar si es fa la separació correcta de residus fent abocaments per separat de les diferents fraccions. És a dir, detectarà fàcilment si un veí no separa i només aboca residus al contenidor del rebuig.

Els contenidors intel·ligents arribaran primer al sector de l’AEG i, segons es va anunciar en el plenari, també en el nou sector de Sala Badrinas. La idea és rodar el nou sistema de tancament electrònic amb targeta als nous sectors i anar-lo implantant a les noves promocions residencials. El desenvolupament a la resta de la ciutat arribarà més tard.

Amb l’arribada del nou sistema de contenidors, l’ajuntament espera millorar els percentatges de la recollida selectiva a Terrassa, on ha tocat sostre al voltant del 45%, molt lluny del 60% que demana Europa.

La incorporació del tancament electrònic busca fomentar l’hàbit de separar correctament a casa i reduir al màxim la bossa del rebuig.

Alguns municipis s’han avançat a Terrassa en la implantació d’aquest nou model de recollida. És el cas de Cornellà, on la introducció del model intel·ligent es va fer per fases: una primera amb la instal·lació de contenidors intel·ligents per les cinc fraccions a tota la ciutat –1.500 unitats– amb un sistema provisional on els usuaris havien d’accionar un botó i esperar que s’activés la llum verda per obrir-lo amb el pedal i introduir els residus.

En una segona fase es va activar el tancament electrònic per als comerços i en una tercera es va començar la implantació progressiva a les llars de la ciutat.

A Terrassa, el banc de proves serà el nou sector de l’AEG. La promotora té molt avançada la urbanització del nou àmbit residencial i l’edificació dels habitatges està pràcticament enllestida.
Les obres, a l’illa delimitada per la carretera de Castellar, l’avinguda de Jaume I i els carrers de Periodista Grané i de les Cusidores, se centren ara en l’equipació interior dels pisos.

Acciona posarà al mercat prop de 800 habitatges que, si s’omplen de propietaris i llogaters, configuraran un “mini barri” d’entre 2.500 i 3.000 persones. Un entorn òptim on provar l’eficàcia dels contenidors intel·ligents, detectar els desajustos i afinar el sistema a la realitat de la ciutat.

L’Ajuntament de Terrassa fa anys que té en cartera la implantació dels contenidors intel·ligents. El gener de 2022 es va interessar per conèixer la implantació del model a la ciutat de Girona, on es va desplaçar amb una delegació de municipis del Vallès Occidental coincidint amb la celebració d’una jornada organitzada pel Consorci de Residus.

Els barris disseminats, el porta a porta i els senglars

El sistema de recollida de residus porta a porta és avui el més eficient. Als municipis que han implantat aquest model –que fixa un dia de recollida per cada fracció orgànica– la recollida selectiva es dispara per sobre del 80%.

A Terrassa fa temps que es valora la possibilitat d’implantar el model porta a porta als barris disseminats, les urbanitzacions. La majoria són sectors horitzontals, amb habitatges unifamiliars on el model de recollida porta a porta té la seva màxima eficàcia.

El projecte, però, col·lideix a algunes urbanitzacions amb la presència habitual de porcs senglars que s’acosten a les zones habitades per aconseguir aliments a les bateries de contenidors. A barris disseminats com Can Palet de Vista Alegre, el resultat és la presència de contenidors rodant carrer avall empesos pels animals.

La recollida porta a porta, amb la col·locació de les bosses a la façana de les llars agreujaria el problema, especialment els dies de recollida de matèria orgànica.
Davant aquest dilema s’estudia la possibilitat d’incorporar alguns barris disseminats a la implantació dels contenidors intel·ligents, com a sistema més segur i eficient.

To Top