La Generalitat formalitzarà la compra de 451 habitatges d’InmoCaixa per incorporar-los al parc públic protegit, per un import total de 30,4 milions d’euros, al llarg de la setmana del 16 de desembre, segons ha confirmat la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque i Sureda, i el secretari de Territori, Urbanisme i Agenda Urbana, Víctor Puga i López.
El lot d’habitatges inclou l’adquisició de 14 pisos a la ciutat de Terrassa, el lot més petit, i 19 places d’aparcament, algunes vinculades als habitatges i altres lliures.
Els habitatges adquirits formen part de nou promocions situades a nou municipis inclosos en les àrees de demanda forta i acreditada. La distribució inclou Girona (72 habitatges i 72 aparcaments vinculats); Lleida (51 habitatges, 46 aparcaments i 56 trasters); Reus (39 habitatges, 53 aparcaments vinculats, 39 trasters i 2 locals); Salou (77 habitatges i 88 aparcaments); Sant Feliu del Llobregat (56 habitatges, 56 aparcaments i 56 trasters); Terrassa (14 habitatges i 19 aparcaments); El Vendrell (47 habitatges i 47 aparcaments); Vic (78 habitatges, 78 aparcaments i 45 trasters); Vila-seca (17 habitatges, 26 aparcaments, 16 trasters i 6 locals).
“L’objectiu del Govern és ampliar el parc públic en 50.000 habitatges l’any 2030 -va recordar Peneke- per arribar en vint anys a què el 15% del total del parc de Catalunya sigui públic”. La compra d’aquests pisos d’InmoCaixa per incorporar-los al parc públic és “un primer pas” i “un exemple concret de com s’anirà materialitzant” aquest objectiu.
Dels 451 habitatges que es compraran a InmoCaixa, 270 es troben actualment llogats, uns contractes que vencen de manera gradual i que podia provocar una situació d’emergència residencial per als seus inquilins, que es veien abocats a preus de lloguer del mercat lliure. El primer objectiu d’aquesta adquisició és garantir la qualificació d’HPO.
Altres 127 dels habitatges estan buits actualment. Amb la seva compra, el Govern podrà posar a disposició de la ciutadania habitatges de protecció oficial de manera més ràpida que els de promoció directa. De fet, el Departament ha previst una partida d’altres 11,3 milions d’euros per les obres de conservació i adequació a la normativa que calguin en aquests pisos buits abans d’oferir-los a nous inquilins.
En paral·lel, el departament ja ha analitzat el potencial de construcció de pisos de protecció oficial segons el planejament municipal vigent. El resultat és de 4.002 habitatges de lloguer en procés de producció o adquirits, i 5.067 futurs habitatges de protecció oficial en sòls que ja tenen la condició de solars, però que encara no s’han començat a construir.