El servei de Ginecologia i Obstetrícia de MútuaTerrassa ha convidat el doctor Mike Robson “per aprofundir en les estratègies per a la millora del part”. Robson, ginecòleg del National Maternity Hospital de Dublin, va desenvolupar la “Classificació dels 10 grups de Robson” per avaluar i comparar les taxes de cesària dels hospitals. Intervindrà en el marc d’una jornada avalada pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i la Societat Catalana d’Ginecologia i Obstetrícia que se celebrarà aquest dijous, 28 de novembre, a MútuaTerrassa.
La sala d’actes de l’Edifici Docent acollirà la primera Jornada-taller sobre la Classificació dels 10 grups de Robson: anàlisi, interpretació i estratègies per a la millora del part. L’objectiu és avançar en l’aplicació de l’esmentada classificació en els diferents hospitals mitjançant la comparació i l’anàlisi i implementar-la a nivell local en el marc d’una estratègia nacional amb el propòsit de millorar els resultats de l’atenció sanitària.
La jornada serà dirigida pel doctor Oriol Porta, cap del servei de Ginecologia i Obstetrícia de l’Hospital Universitari MútuaTerrassa (HUMT); la doctora Eva López, responsable de l’àrea d’Obstetrícia de l’HUMT; la doctora Esther Esteve, especialista en Obstetrícia i Ginecologia de l’HUMT, i el propi Mike Robson, ginecòleg del National Maternity Hospital de Dublin. Les activitats s’iniciaran a les 08.50 hores i comptaran amb la representació de 30 maternitats del territori català.
Les cesàries
Ramon Escuriet, director del Pla de Salut Afectiva, Sexual i Reproductiva del Departament de Salut parlarà sobre l’atenció al part a Catalunya i acte seguit intervindrà Xavier Espada, coordinador del pla en qüestió, per analitzar les dades relatives a les cesàries a Catalunya. A continuació, la doctora López compartirà amb l’audiència un ponència mitjançant la qual es preguntarà si existeix una taxa ideal de cesàries. El doctor Robson presentarà la classificació d’acord als 10 grups, ajudarà a interpretar-la i argumentarà els motius de per què emprar-la.
Esther Esteve, especialista en Obstetrícia i Ginecologia de l’HUMT, i la doctora Anna Vila, especialista en el mateix àmbit del Consorci Sanitari de Terrassa (CST), presentaran les dades dels respectius centres pel que fa a cesàries. Acte seguit s’iniciarà un taller en petits grups d’interpretació supervisada dels resultats en el que hi prendran part els representants de les 30 maternitats per analitzar les dades dels propis centres.
Finalment, Robson dinamitzarà una sessió concebuda per posar en comú i debatre les dades exposades anteriorment. Les conclusions aniran a càrrec d’Oriol Porta, Eva López i Esther Esteve.
L’OMS i l’ús de la classificació dels 10 grups de Robson
L’any 2015, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va proposar la utilització dels esmentats grups com a estàndard global per avaluar, monitoritzar i comparar les taxes de cesària -tant dins de cada maternitat com entre elles- per tal de contribuir a: valorar la qualitat de les dades recollides i sensibilitzar sobre la importància d’aquestes, la seva interpretació i ús; identificar i analitzar els grups de dones que contribueixen més i menys a les taxes generals de cesària; comparar les pràctiques en aquests grups de dones amb les d’altres unitats que tenen resultats més desitjables i considerar canvis en les mateixes; avaluar l’eficàcia d’estratègies o intervencions dirigides a optimitzar l’ús de la cesària i examinar les pràctiques de gestió clínica mitjançant l’anàlisi dels resultats en funció de la classificació dels 10 grups.