Des del 2022, Terrassa treballa per obtenir el distintiu de “Ciutat Amiga de la Infància i Adolescència”. Va obtenir la candidatura l’octubre del 2023 i, finalment, UNICEF ha reconegut a la ciutat per les seves polítiques orientades a la promoció i protecció dels drets i dels infants i adolescents. El lliurament tindrà lloc en un acte públic, el pròxim 10 de desembre, a Madrid.
Des d’UNICEF Espanya han atorgat el reconeixement a una vintena de municipis, entre els quals es troba Terrassa, l’única ciutat catalana que enguany aconsegueix aquest distintiu.
D’aquesta manera, Terrassa se suma als 301 municipis que ja compten amb aquest reconeixement, la qual cosa significa que un de cada dos infants que viuen a Espanya, ho fan en localitats compromeses amb els drets de la infància i que prop del 40% dels infants catalans ho fa en un municipi compromès amb els drets de la infància.
L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, s’ha mostrat satisfet per l’atorgament del distintiu, declarant que “creiem que és el resultat d’unes bones polítiques, de la prioritat i de la voluntat de tenir en compte sempre a la infància i a l’adolescència”. Així mateix, afirma que s’està empoderant aquest col·lectiu per fer sentir la seva veu “mitjançant el Pla Local de la Infància i Adolescència” (PLIA).
El Pla Local, aprovat pel ple municipal el març del 2022, s’estructura en quatre línies estratègiques -dret a la informació i participació, dret a la salut al benestar i a la protecció, dret a l’educació dins i fora de l’escola i dret a viure en entorns saludables i segurs- que es corresponen amb els cinc objectius de Ciutats Amigues de la Infància. Aquests sintetitzen els drets de la Convenció sobre els Drets de l’Infant: el dret a ser valorat, respectat i tractat de manera justa, el dret a ser escoltat, el dret als serveis essencials, el dret a viure en entorns segurs i nets, i el dret a ser infant.
El tinent d’alcalde d’Acció Social, Participació i Qualitat Democràtica Noel i regidor d’Infància i Adolescència Noel Duque subratlla que aquest reconeixement “és un motiu d’orgull que confirma que Terrassa és un municipi on el benestar i els drets dels infants i adolescents son prioritaris, no obstant, no considerem que estigui tot fet, tenim clar que continuarem en aquesta línia de treball, que ha estat reconeguda. Tota la ciutat i les entitats que protegeixen la infància, poden estar contentes”.
D’altra banda, Noel Duque ha recordat que “en el 2017, Terrassa ja va decidir crear un òrgan de participació infantil, amb voluntat política, però també comptant amb els centres educatius i les entitats de la ciutat, com és el CMIAT, el Consell de la Infància i l’Adolescència de Terrass”. Aquest curs 2024-2025 va arrencar amb el Ple d’obertura, el passat 9 de novembre, amb més de 100 infants dels diferents districtes de la ciutat que participen activament i representen el conjunt de la infància de la ciutat
La Iniciativa Ciutats Amigues de la Infància, que lidera UNICEF Espanya des de l’any 2002 en aliança amb Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, l’Institut Universitari de Necessitats i Drets de la Infància i l’Adolescència, pretén millorar el benestar de la infància impulsant polítiques locals que garanteixin el ple desenvolupament d’infants i adolescents, vetllant pels seus drets, l’equitat, la participació gràcies a la coordinació amb els actors clau de diferents sectors.