Terrassa

Un 25N marcat per l’augment de la violència de gènere

Terrassa se suma a la commemoració del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones sota el lema “Ni una més”

El 25 de novembre és una data commemorativa, per denunciar la violència que s’exerceix sobre les dones en el món. Però també és una data reivindicativa, per reflexionar i emmirallar la societat en què vivim: 149 dones han estat assassinades a Catalunya des del 2012. 19 d’elles, només en aquests mesos de 2024. En el 65,5% dels casos, l’agressor era la parella de la víctima.

La violència de gènere no és una realitat llunyana i un concepte buit, sinó que és una quotidianitat a la qual s’enfronten milions de dones durant la seva vida, també a Terrassa. Segons l’informe de “Dades trimestrals de violència contra les dones”, del Consell Comarcal del Vallès Occidental, el segon trimestre del 2024 es van interposar 278 denúncies a Terrassa per violència de gènere, una dada que representa un augment del 33% (70) respecte a les denúncies del primer trimestre de l’any. “Mai sabrem si aquest augment està relacionat amb una major violència o amb un increment de la sensibilització. Nosaltres creiem que les dues coses”, exposa la regidora de Polítiques de Gènere, Lluïsa Melgares.

Pel que fa a la distribució de les denúncies a Terrassa, el 83,1% (231) es van efectuar per la pròpia víctima després d’un atestat policial. Un 35% de les denúncies es van tramitar a través d’un part de lesions rebut directament al jutjat, mentre que un 3,6% es van interposar directament per la víctima al jutjat.

S’han registrat un total de 313 delictes al municipi, la majoria d’ells corresponents a lesions lleus (78,3%), però també s’han identificat casos de trencament de penes i mesures (10,5% ), delictes contra la llibertat, integritat moral i intimitat (6,1%) i el maltractament habitual (4,8%).

La víctima està protegida?

A Terrassa, de les 33 ordres de protecció incoades, el 60,6% van ser denegades, declarant com adoptades només 13. Una proporció molt més elevada que a Sabadell, on només van denegar-se el 32,3%, però inferior a la dada d’altres municipis veïns com Cerdanyola del Vallès (77,8%) i Rubí (66,7%). La xifra terrassenca però, està per sobre de la mitjana del Vallès Occidental (57%): “Aquestes ordres es demanen quan es considera que la víctima pot estar en perill, i el jutge ho valora. Creiem que la dona encara està molt qüestionada, i en molts casos necessita aquesta ordre de protecció”, aclareix Melgares.

Una xacra que cal combatre

El Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) sentenciava que el 90% de les dones amb edats compreses entre els 16 els 34 anys tenen por de caminar soles pel carrer pel risc de patir una agressió sexual: “Quan el feminisme avança, el masclisme actua i juga amb la nostra por, i la culpa del que ens pugui passar recau sobre nosaltres” conclou Melgares.

To Top