“Sota el títol “D’on vindrem? Aspectes ètics a l’inici de la vida”, aquest divendres, 22 de novembre, l’Edifici Docent de l’HUMT acollirà la divuitena edició de la Jornada dels Comitès d’Ètica Assistencial de Catalunya (CEA’s). L’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears i la Societat Catalana de Bioètica en Ciències de la Salut s’han encarregat de la seva organització, juntament amb el Comitè d’Ètica Assistencial de la Fundació Assistencial MútuaTerrassa (FAMT).
L’objectiu de la trobada serà deliberar sobre els canvis que socialment fan evolucionar el que tradicionalment anomenàvem “mare” i com unes quantes cèl·lules permeten trencar els límits biològics que allò físic i l’edat marquen. La benvinguda s’esdevindrà a les 8.30 hores i anirà a càrrec de José Antonio Monreal, director de l’Àmbit de Salut Mental de la FAMT, Xavier Jiménez, president de la Societat Catalana de Bioètica i Roser Font, presidenta del CEA de la FAMT.
A continuació Josep Mª Mercadé, metge d’Atenció Familiar i Comunitària i membre del CEA de la FAMT, presentarà a Bernabé Robles, coordinador de la Unitat de Bioètica del Parc Sanitari Sant Joan de Déu i membre de la Comissió permanent del Comitè de Bioètica de Catalunya, el qual s’encarregarà de pronunciar la conferència inaugural titulada “El concepte de Persona i els nous paradigmes a l’inici de la vida”.
Acte seguit se celebraran dues taules rodones: la primera centrada en les noves maternitats i la segona sobre bioètica i selecció genètica. En el marc de la primera, Oriol Porta, cap del servei de Ginecologia i Obstetrícia de l’HUMT i president de la Societat Catalana de Ginecologia i Obstetrícia, parlarà sobre la ginecologia davant els nous models de maternitat. Serena Brigidi, doctora per la Universitat Rovira i Virgili i professora del Departament d’Antropologia, Filosofia i Treball Social d’aquesta universitat, tractarà sobre la interseccionalitat i les experiències de maternitat. Per la seva banda, Xavier Urquizu, cap del servei de Ginecologia i Obstetrícia de l’Hospital Universitari de Mollet, presentarà un cas clínic estretament vinculat a la temàtica de la taula. Carme Perelló, vocal de la Societat Catalana de Bioètica, s’encarregarà de moderar totes les ponències.
El segon bloc també comptarà amb tres ponències. La primera anirà a càrrec de Gemma Marfany, doctora en Biologia i Catedràtica en Genètica i parlarà sobre la bioètica i la selecció d’embrions. Clara González, biòloga del Servei de Reproducció de l’Institut Universitari USP Dexeus abordarà els conflictes ètics en la reproducció assistida i Emma Triviño, doctora en Biologia i cap de l’Àrea de Genètica de Catlab, traslladarà a tots els presents els conflictes ètics centrats en la pràctica assistencial. Miriam Andújar, advocada dels Serveis Jurídics de l’entitat i membre del CEA de la FAMT, serà la moderadora d’aquesta segona taula.
A partir de les 13 hores es realitzarà la presentació de les quatre millors comunicacions escollides en base al criteri del Comitè Científic i es donarà a conèixer la guanyadora del premi.