MútuaTerrassa acull la reunió del projecte europeu BETTER, centrat en l’ús de la Intel·ligència Artificial (IA) en el tractament de diverses malaties i trastorns. Segons destaca Mútua, “és una iniciativa de gran abast que busca millorar la salut dels ciutadans i que l’entitat hi contribueix amb pacients amb Trastorns de l’Espectre Autista (TEA)“. Se celebrarà entre els dies 26 i 28 de novembre a l’Edifici Docent de l’entitat terrassenca.
Serà la segona reunió general del projecte Europeu BETTER “Better real-world health-data distributed analytics Research Platform”, que, mitjançant la IA, pretén millorar la investigació sanitària i el tractament mèdic combinant informació clínica, ambiental i biològica i compartint experiències amb set hospitals i diverses organitzacions acadèmiques de la Unió Europea.
MútuaTerrassa acull la reunió del projecte europeu BETTER, centrat en l’ús de la Intel·ligència Artificial (IA) en el tractament de diverses malaties i trastorns
“Avançar en la comprensió i la predicció dels riscos d’autolesió i conductes suïcides en pacients amb autisme és l’objectiu amb el qual treballa la Fundació Docència i Recerca MútuaTerrassa en el marc d’aquest projecte”, indica la institució egarenca.
La doctora Amaia Hervas, cap del servei de Salut Mental Infanto Juvenil de l’Hospital Universitari MútuaTerrassa (HUMT), i la doctora Maria Jesús Arranz, cap de la Unitat del Laboratori de Recerca, s’encarregaran de liderar i coordinar la trobada, la qual aplegarà una vintena d’investigadors d’arreu d’Europa provinents d’Itàlia, Regne Unit, Alemanya, Servia, Holanda, Noruega, Israel i Espanya.
Integració de dades
El primer dia se centrarà en la posada en comú del grup de treball que estudia la integració de dades genòmiques i fenotípiques de malalties rares pediàtriques per desxifrar les vies de la discapacitat intel·lectual, liderat per la Fundació de Recerca Sant Joan de Déu i l’Hospital Sant Joan de Déu.
La segona jornada està reservada a l’intercanvi d’informació entre els integrants del grup de treball, un intercanvi basat en la comprensió i predicció dels riscos d’autolesió i conductes suïcides en pacients amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA). L’equip de la Fundació Docència i Recerca MútuaTerrassa lidera l’estudi en qüestió -en el qual també hi participen professionals de la Universitat de Colònia i la de Milà– i pretén aconseguir, mitjançant la implementació de la IA, “el disseny d’algoritmes de predicció relacionats amb salut per avançar en els resultats clínics”.
La trobada, que se celebrarà entre el 26 i el 28 de novembre a l’Edifici Docent de Mútua, aplegarà una vintena d’investigadors d’arreu d’Europa provinents d’Itàlia, Regne Unit, Alemanya, Servia, Holanda, Noruega, Israel i Espanya
En el marc d’aquesta jornada també hi ha prevista una visita a les dependències de l’Hospital Universitari MútuaTerrassa. El darrer dia es reserva per a una posada en comú dels diferents grups de treball.
Dificultats sobrevingudes
L’objectiu global és “comprovar l’avenç dels diversos ‘work packages’ i debatre sobre les dificultats sobrevingudes“. S’abordarà conjuntament “la homogeneïtzació de la informació clínica i biològica a recopilar així com la implantació dels equipaments informàtics necessaris a cada centre per processar les dades recollides”.
En el cas concret del grup de treball encapçalat per MútuaTerrassa, “també es consensuaran els passos per al reclutament de pacients i es fixarà un calendari del pla definitiu de treball. A grans trets, és previst que els algoritmes que integraran la informació ofereixin resultats al 2027 i a partir de llavors els investigadors confien en millorar la detecció primerenca i la personalització del tractament“, assenyala la corporació sanitària.
A banda dels dos projectes descrits, la iniciativa Better “també contempla un tercer àmbit d’actuació enfocat a l’acceleració del diagnòstic de les distròfies de retina hereditàries, coordinat per la Universitat Politècnica de València. En aquest cas, la participació dels integrants de l’estudi en aquesta trobada es durà a terme per via telemàtica”.