Queden pocs dies perquè els carrers de Terrassa es vesteixin amb la decoració nadalenca. El pròxim 30 de novembre l’encesa de l’enllumenat i el tradicional descobriment del pessebre, al Raval de Montserrat, marcaran l’inici de la temporada de Nadal.
El pessebre és un dels secrets millor guardats, creat un any més per l’Agrupació de Pessebristes de Terrassa. Cada any la seva estètica, el disseny i les dimensions intenten sorprendre els visitants, però també pretén fer reflexionar a través del seu missatge.
El pessebre d’enguany s’instal·larà sobre un espai delimitat de 8 metres de llargada per 5 metres d’amplada, una base que ja es podrà veure a finals d’aquesta setmana al raval de Montserrat. El pessebre com a tal es començarà a muntar a partir de dimarts vinent, una estructura que mesura 5 metres de llargada per 2,5 metres d’amplada. La diferència de superfície entre la base i el pessebre es cobrirà de vegetació.
El pessebre guarda una estètica clara: “És una casa, un palauet parcialment trencat i enderrocat”, explica el seu creador, Santi Pasqual. L’estructura d’enguany ens transportarà a l’Orient Mitjà, amb reminiscències de l’arquitectura grega, sobretot pels detalls de colors vermellosos i les columnes de marbre blanc. Al centre, un arc de mig punt amb una finestra.
L’escena que es representarà és l’adulació dels Reis d’Orient: “En aquesta ocasió no hi haurà pastorets, només la família i els reis”, explica Pasqual.
Un missatge clar
El motiu que la casa estigui mig derruïda no és casual, “quan dissenyes un projecte, inconscientment et fas càrrec de l’ambient que hi ha al món, i en aquest cas, aquest pessebre es va veure influenciat per les guerres que estem vivint”, un missatge que ja es va traslladar també al pessebre de l’any passat, i que es considera “important de transmetre”.
Assumir la creació del pessebre no és fàcil: “El concepte es va començar a produir l’any passat, i el mes de maig vaig començar a treballar l’estructura, gairebé cada dia durant 6 hores”. Santi Pasqual explica que està molt satisfet amb la seva creació, “al ser més petit tindrà molts més detalls, és més estètic”.
Pel president de l’Agrupació Pessebrista, treballar en aquest projecte ja no esdevé un repte, ja que s’hi ha enfrontat durant sis anys consecutius, “ja m’he adaptat a les característiques que ha de tenir aquesta estructura, i ja no em resulta difícil, és més, ja tinc pensat el de l’any vinent!”, explica Santi Pasqual.
Un clar precedent
No és el primer cop que el pessebre de Terrassa ens trasllada a un lloc llunyà. L’any passat al raval de Montserrat es representava el barri d’un poble de Palestina, en referència al conflicte que encara està actiu a Gaza. I va ser un pessebre de grans dimensions, una gran construcció de 12 metres de llargada per 6 d’amplada.
La recreació va incloure el tradicional naixement, un molí d’aigua per moldre farina i la rèplica d’un forn de pa romà a Pompeia. Una plaça central representava una al·legoria a la sequera que patia el territori.
L’Agrupació de Pessebristes ha avançat que serà el proper 1 de desembre qual s’inauguri la tradicional exposició de diorames i pessebres a l’atri de la catedral del Sant Esperit. Un espai que mostrarà l’art del pessebrisme a través de diferents representacions del naixement del nen Jesús a Betlem, una de les tradicions més arrelades a Catalunya.