El projecte de Can Petit “s’ajusta a la legalitat i a la normativa ambiental”, però el govern municipal vol evitar que una nova estació de servei generi un rebuig veïnal com el que s’ha produït al barri de Sant Llorenç. Per aconseguir-ho, el tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat Xavier Cardona ha anunciat que el seu departament inicia “els treballs tècnics” per “revisar emplaçaments i localitzacions de noves estacions de serveis a la ciutat i si són correctes”. L’objectiu, ha dit en comissió informativa, és que una situació com la de Sant Llorenç “no torni a passar”.
L’Ajuntament “rastrejarà” la ciutat per identificar aquells solars inactius on els usos permesos incloguin la instal·lació d’una estació de servei per, “de la mateixa manera que s’ha fet amb altres activitats, avaluar si són compatibles amb l’entorn”.
La voluntat és anticipar-se al problema. Tenir un mapa de futures “benzineres” a la ciutat i avaluar l’oportunitat de cada projecte tenint en compte la compatibilitat amb altres usos propers.
El procés es vol fer des d’una perspectiva “àmplia” i des de la certesa que el sector de les estacions de servei està en plena transformació. “Ara parlem de benzineres, d’electronineres (estacions elèctriques de recàrrega), però aviat potser haurem de parlar d’estacions d’hidrogen o d’altres combustibles. El que volem és estudiar futurs emplaçaments i valorar on les hem d’ubicar”.
L’empresa no accepta un canvi
Durant els darrers dies s’han succeït els contactes entre l’ajuntament amb els veïns i amb les empreses promotora i constructora de la nova benzinera de Can Petit-Sant Llorenç.
El tinten d’alcalde Xavier Cardona ha revelat en comissió que l’Ajuntament ha posat sobre la taula de l’empresa un emplaçament alternatiu a Can Petit, “però han dit que no”. El govern hauria ofert una operació de permuta de terrenys que permetria reubicar l’estació de servei en un emplaçament allunyat d’habitatges, però la promotora ha rebutjat l’oferta.
Respecte a la legalitat de la instal·lació i l’existència d’informes d’impacte ambiental que l’avalin, l’executiu ha dit que, després de revisar l’expedient, el projecte “compleix la normativa. Tant pel que fa a la llicència d’obres, com a la llicència d’activitat”, que està subjecta a un informe d’impacte ambiental. “Aquesta activitat està subjecta a una llicència ambiental i està obligada a un nou control ambiental abans de la posada en funcionament de l’estació. Té totes les garanties”, van dir les tècniques de Territori en comissió.
En paral·lel al projecte de Can Petit, l’àrea de Territori vol “començar ara a ordenar el mapa (de les estacions de servei a la ciutat). Aquest és un sector complex i canviant. Mirarem els terrenys i, si és necessari, informarem els veïns. Treballarem perquè no torni a passar com a Sant Llorenç”, on els residents desconeixien que la pastilla de la benzinera era privada i molt menys que estigués autoritzada l’obertura d’una estació de servei.
De fet, així constava al Pla de Can Petit, aprovat l’any 1989, que contemplava l’ús de benzinera com a únic possible en aquesta pastilla de terreny. Posteriorment, l’any 2003, el Pla d’Ordenació va ampliar els usos i va incorporar comerços, edificis d’oficines o fins i tot un equipament hoteler. Legalment, el propietari podria aixecar una planta baixa i fins a quatre pisos d’alçada.