Creix l’oposició veïnal a la construcció d’una benzinera a Terrassa, a Sant Llorenç-Can Petit. La pressió dels afectats segueix aturant l’obra, inactiva des d’aquest dilluns passat, mentre a la recollida convencional de signatures que els perjudicats van posar en marxa diumenge se suma la campanya activada en una plataforma digital. Tècnics municipals i un representant polític es van reunir aquest dijous amb els veïns. L’Ajuntament insisteix en que el projecte s’ajusta a la legalitat, pero s’ha compromès a facilitar tota la informació al veïnat, que està en contacte amb advocats i reclama la revocació de la llicència actual i la reconsideració del projecte. Els motius esgrimits: el risc per a la salut que comporta una benzinera a tocar de blocs d’habitatges (oberta les 24 hores) i els danys estructurals que, denuncien, ja es detecten als pisos.
Part important del pes de la campanya es duu a terme des de Bilbao. A la capital biscaina hi viu el fill d’una de les persones afectades per la construcció d’una benzinera de baix cost a l’avinguda del Vallès, a la intersecció amb el carrer de la Castellassa. Es diu David Fernández i ha impulsat una campanya per obtenir suports digitals a través de la plataforma Change.org amb el lema: “No a la benzinera a Sant Llorenç: protecció per als nostres veïns”. En paral·lel, el veïnat ha desplegat una recollida de firmes a la manera antiga: porta a porta, cantonada a cantonada, comerç a comerç. Aquest dilluns passat, 11 de novembre, els veïns en peu de guerra van aturar les obres, començades a finals de la setmana anterior amb treballs d’excavacions. Aquest divendres, 15 de novembre, encara no hi ha moviment al solar, però els damnificats són conscients de la provisionalitat d’aquest triomf.
Part important del pes de la campanya es duu a terme des de Bilbao. A la capital biscaina hi viu el fill d’una de les persones afectades per la construcció d’una benzinera de baix cost a l’avinguda del Vallès
La proximitat d’aquesta benzinera, a tocar dels blocs de pisos, “pot provocar un greu impacte en la qualitat de vida dels residents, amb sorolls, olors constants i un increment del trànsit de vehicles a qualsevol hora del dia. A més, els riscos potencials associats a la manipulació de combustibles en una zona tan densament poblada són motiu de preocupació“, subratlla David Fernández.
“La majoria dels residents es van assabentar de les obres només en veure l’excavació d’un gran forat. Ningú no havia estat informat prèviament ni hi ha senyals visibles amb la llicència d’obres“, deixa clar el veïnat en una nota de premsa. Encara hi havia un cartell que indicava que el solar estava “en venda”.
Suspensió de les obres
L’objectiu de la petició a Change.org és pressionar l’Ajuntament de Terrassa “perquè revisi la llicència i suspengui les obres fins que es garanteixi la seguretat dels residents”, deixen clar els afectats. L’Ajuntament ha informat aquest diari que va tramitar la llicència ambiental perquè la sol·licitud dels promotors s’ajusta a la normativa urbanística i la separació amb els habitatges compleix la llei. Aquest va ser l’argumentari desgranat pels representants consistorials que es van reunir amb el veïnat i amb un dirigent de l’associació de veïns de Sant Llorenç, que dona suport a la campanya i ha expressat el seu malestar: “L’Ajuntament no ens havia informat d’aquest projecte”.
“La majoria dels residents es van assabentar de les obres només en veure l’excavació d’un gran forat. Ningú no havia estat informat prèviament”, afirma el veïnat
El Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) del 2003 establia que el terreny en qüestió només podria destinar-se a una benzinera, en relació a una planificació anterior que data de 1989. Així ho van explicar tècnics municipals al veïnat, segons David Fernández. Tot i no haver-se completat tots els projectes industrials previstos per a la zona (just davant del polígon industrial de Can Petit), l’ús exclusiu del solar per a una gasolinera va quedar fixat a la normativa vigent.
A la segona
La sol·licitud de llicència no va passar el primer filtre de l’àrea municipal d’Urbanisme, per manca de requisits, però la segona presentació sí que va reeixir. La llicència ambiental va ser aprovada. Dijous 7 de novembre es va barrar el terreny amb tanques. Divendres van entrar-hi les excavadores. Durant el cap de setmana, el barri, almenys el sector més proper a l’avinguda del Vallès, va esdevenir un formiguer de murmuracions i queixes.
Una veïna, Loli Franco, va averiguar què es feia en aquell solar fins a aquell moment ple de vegetació: una benzinera d’autoservei. Diumenge, el veïnat va penjar cartells a les tanques metàl·liques. Dilluns, com una sola persona, es van concentrar allà mateix. Van interrompre el pas de camions. Es van distribuir en torns per fer guàrdia. No podien entrar cubes. Les excavadores havien fet ja un gran forat, però les obres es van paralitzar, i així continuen.
Es mantenen vigilants
Els veïns “es mantindran vigilants per evitar que es reprenguin”, diu el David. No obstant això, destaca que la victòria és només temporal: “Els representants municipals que van assistir a la reunió de dijous ens van deixar clar que, si bé estan disposats a facilitar la documentació requerida, no tenen intenció de revocar la llicència atorgada”. El dia d’abans, el dimecres, el regidor Javier García, del PSC, es va traslladar a Sant Llorenç per testimoniar in situ el suport del seu partit al veïnat.
El primer factor desencadenant de la revolta, a més de la manca d’informació, de la poca transparència, és el relacionat amb la salut. Els damnificats al·ludeixen a estudis científics, com un desenvolupat per la Universitat de Múrcia, per destacar que la ubicació de benzineres en nuclis habitats “pot tenir efectes nocius per a la salut si no es respecta una distància mínima de 100 metres”. En els voltants de les estacions de servei, l’aire està contaminat “per emissions procedents de l’evaporació de combustibles”. Tot això, sense comptar el risc potencial d’explosions o incendis.
Però al llistat de greuges i riscos s’ha afegit un altre que no és fútil. “Els residents han informat sobre les vibracions, i sobre les esquerdes que han aparegut en un bloc des que van començar les perforacions: “Especialment a les escales 714-716 (de l’avinguda del Vallès), diversos veïns han notat que les portes i finestres ja no tanquen correctament”, afegeix David Fernández. Aquest edifici ja va ser reforçat en el 2008 degut a problemes estructurals anteriors, i els afectats temen que les obres actuals “comprometin novament l’estabilitat de l’edifici“. Sols en aquest sector hi ha 96 habitatges. “No és només una qüestió de soroll o molèsties. Estem parlant de possibles danys estructurals als edificis i dels riscos per a la salut que suposa tenir una benzinera a tan poca distància dels habitatges“, agrega el portaveu veïnal.
Mesures abans que sigui massa tard
“Em trobo a centenars de quilòmetres de distància, però no podia quedar-me de braços plegats mentre posen en risc la salut i la seguretat de la meva mare i dels altres veïns”, explica el David. “Vull que les autoritats locals escoltin la preocupació dels residents i actuïn en conseqüència. Qualsevol persona que vulgui sumar-se a aquesta lluita és benvinguda. Volem garantir que la nostra veu sigui escoltada i que es prenguin mesures abans que sigui massa tard“, conclou el promotor de la campanya.
“Per què no s’ha revisat la normativa, tenint en compte els canvis en la situació urbana en els últims 20 anys i la manca de regulació sobre distàncies mínimes entre benzineres i habitatges?”, es pregunten els veïns. I van traslladar la pregunta als tècnics municipals aquest dijous. “L’Ajuntament es compromet a facilitar tota la documentació, però no a aturar le sobres. Argumenta que la llicència ja havia estat concedida d’acord amb la normativa vigent. Creiem que es continua prioritzant els interessos d’una empresa per damunt del benestar dels residents”, diu el veïnat.