Terrassa

“Els adolescents no volen quedar malament amb els amics”

Maruja Rambla valora pressió de grup com un factor determinant que empeny els adolescents a consumir alcohol

Maruja Rambla, presidenta de l’associació ALBA, valora pressió de grup com un factor determinant que empeny els adolescents a consumir alcohol a edats precoces.

Segons les dades publicades per l’Ajuntament de Terrassa sobre consum alcohol entre joves de 13 a 21 anys, el 60% ha begut alcohol en alguna ocasió durant la seva vida. Quina és la lectura que hem de fer d’això? És una realitat que cada vegada són més els joves que consumeixen alcohol en edats més precoces. Tampoc hem de ser alarmistes: consumir un cop a la vida no és tant, però sí que és representatiu.

Representatiu perquè potser es reprodueixen patrons dels adults? No, perquè es fan consums totalment diferents. Els joves beuen quan surten, a l’alcohol li donen un ús recreatiu. En canvi, els adults introdueixen l’alcohol en altres situacions més quotidianes, com dinant un dia entre setmana.

Maruja Rambla, llicenciada en Psicologia, és presidenta de l’associació ALBA / ALBERTO TALLÓN

És veritat que aquesta xifra de consum d’alcohol ha disminuït considerablement en els darrers 30 anys. Sí, perquè hi ha molts missatges. Des d’ALBA per exemple fem enquestes i xerrades als instituts, i els alumnes responen bé. Posem molt d’èmfasi a treballar la seva conducta i a no deixar-se emportar per la pressió de grup.

La pressió de grup és clau per consumir? Influeix moltíssim, pels adolescents no quedar malament ho és tot, per això és important la prevenció, treballar la conducta. Davant l’oferiment de l’alcohol, distingim entre 3 conductes: l’assertiva (és a dir, que accedirà), la passiva (que es deixarà emportar) i l’agressiva, rebutjar l’oferta, que és la menys comuna perquè implica “quedar malament”.

Són molts els joves que demanen ajuda per problemes d’alcohol? Sí, actualment a l’associació ALBA tractem a 30 persones amb addicció a l’alcohol que tenen entre 13 i 21 anys. El que comença com un alcoholisme social, de tant en tant, comença a introduir-se en altres ocasions, fins que es desenvolupa una dependència, sigui durant aquesta etapa vital o potser més tard, durant l’edat adulta. També tenim molts casos de joves que a partir dels 20 anys comencen a consumir altres substàncies com la cocaïna, que és la més habitual entre els nostres pacients.

Què li diria als pares que creuen que els seus fills poden tenir un problema amb l’alcohol? Que són molt joves, no tot està perdut. Primer, és essencial buscar activitats alternatives a la seva rutina, com l’esport. I sobretot, que les facin fora del seu grup de consum. De vegades els adults, degut a la voràgine del dia a dia, no parem suficient atenció als fills, o bé tot el contrari, els sobreprotegim. Sigui com sigui, s’ha de fer un esforç per parlar, i si creuen que la situació és més greu, que no dubtin a portar-los a un centre d’atenció especial.

To Top