L’Ajuntament de Terrassa se suma al Dia Mundial sense Alcohol, que se celebra el 15 de novembre, reforçant la campanya “Amb l’alcohol tingues vista”, que posa el focus en els espais d’oci i compta amb el desplegament de cartelleria per la ciutat. S’instal·laran lones a 13 camps esportius. Segons un estudi municipal, el 40% dels joves enquestats, amb edats compreses entre els 13 i els 21 anys, ha fet botellot alguna vegada. El 61% ha probat l’alcohol.
L’alcohol és la droga més àmpliament consumida i acceptada socialment, subratlla el consistori, que s’ha adherit a la commemoració a través del servei de Salut, i en col·laboració amb les entitats que formen part del Pla Local d’Addiccions (Alba, ABD, CAS i Alcohòlics Anònims) .
Amb el missatge “Si em vens a veure, vigila amb el beure”, el reforç de la campanya que s’ha previst per enguany incorpora el muntatge de lones a 13 camps esportius, que estaran operatives des del 16 de novembre.
Sensibilitzar les famílies
L’objectiu d’aquesta acció “és sensibilitzar les famílies de les i els esportistes sobre el consum d’alcohol quan van a veure els partits i sobre l’impacte que el fet de normalitzar la beguda com a hàbit social en l’àmbit esportiu pot tenir en els seus fills i filles”, diu l’Ajuntament.
Les dades també mostren que 3 de cada 10 alumnes han begut alcohol en els darrers 30 dies, i que el 40% ha fet alguna vegada botellot
“Una de les nostres prioritats és desenvolupar programes de prevenció d’addiccions adreçats a la joventut”, destaca la regidora de Salut, Laura Rivas. “Aquest any hem volgut també intensificar el missatge entre les famílies, perquè el seu paper és clau a l’hora de prevenir el consum entre els seus fills i filles. Pensem que és fonamental sensibilitzar les persones adultes sobre l’impacte que la seva actuació té entre les i els joves”, afegeix.
Entre les accions previstes per a la commemoració d’enguany, “també s’ha donat forma a una proposta de treball per conscienciar internament i de forma transversal a tots els serveis de l’Ajuntament sobre els riscos associats al consum d’alcohol“, assenyala el consistori. Actualment, s’està treballant en un decàleg de bones pràctiques i recomanacions, que forma part d’aquesta línia de treball.
L’alcohol, la droga més consumida
L’alcohol és la droga més àmpliament consumida i acceptada socialment, i la que té una edat d’inici més precoç. El seu ús està associat a espais relacionals i d’oci, amb una baixa percepció de risc, malgrat els importants costos socials i sanitaris que genera. El consum excessiu i habitual d’alcohol perjudica la salut, pot augmentar el
risc de patir lesions, agreuja problemes psíquics i socials i pot danyar les relacions familiars i laborals, subratlla l’Ajuntament.
Una quarta part dels adolescents i joves participants en l’enquesta ha tingut una intoxicació etílica aguda i gairebé un de cada 5 l’ha patit durant els darrers 6 mesos
Segons dades del darrer estudi municipal a través de centres educatius, desenvolupat durant l’últim trimestre de 2023, “un total del 61% de nois i noies d’entre 13 i 21 anys ha consumit alcohol alguna vegada”. Les dades també mostren que 3 de cada 10 alumnes han begut alcohol en els darrers 30 dies, i que el 40% ha fet alguna vegada botellot. Una quarta part dels adolescents i joves participants ha tingut una intoxicació etílica aguda i gairebé un de cada 5 l’ha patit durant els darrers 6 mesos.