Terrassa

Dispositiu “made in Terrassa” que mesura l’índex glucèmic amb la saliva

El projecte s’assajarà amb 120 pacients diabètics del CST

Dispositiu de mesurament de l'index glucèmic desenvolupat pel Leitat

El centre tecnològic Leitat de Terrassa desenvolupa un dispositiu no invasiu pioner per a diabètics que mesurarà l’índex glucèmic a partir de la saliva. El laboratori ha informat del projecte hores abans de la commemoració, aquest dijous, del Dia Mundial de la Diabetis. Afirma que el dispositiu “millorarà la qualitat de vida dels pacients amb diabetis tipus 2 en aconseguir mesurar l’índex glucèmic a partir de la saliva”. També es desenvolupa un projecte de mesurament a partir de la suor.

La recerca s’inclou en el projecte iDIABETES, en què Leitat col·labora juntament amb Onalabs, empresa de biotecnologia i coordinadora d’aquest, i SIGMA COGNITION S.L.U., empresa dedicada al desenvolupament de solucions d’Intel·ligència Artificial. El projecte entra a la fase clínica amb l’inici de l’estudi en 120 pacients diabètics del Consorci Sanitari de Terrassa-Fundació Joan Costa Roma.

La diabetis és una de les malalties no contagioses més freqüents del món. Específicament, en el tipus 2 s’estima que afecta el 6,1% de la població, afectant més de 529 milions de persones i projectant-se que aquesta xifra arribi a 1.300 milions per a l’any 2050. Actualment, el mètode universal per a mesurar la glucosa és a través d’una punxada per extreure sang, una tècnica invasiva i dolorosa per integrar en el dia a dia de les persones.

Dispositius que milloraran la qualitat de vida dels pacients

El projecte iDIABETES “té l’objectiu de millorar la qualitat de vida d’aquests pacients amb el desenvolupament de dos dispositius no invasius nous que seran més còmodes, segurs i indolors que els sistemes actuals”, afirma el laboratori egarenc. Així mateix, a través de la Intel·ligència Artificial “es recopilaran dades que permetran trobar patrons per a un major control i seguiment de la malaltia, així com una major personalització del tractament”.

El laboratori afirma que el dispositiu “millorarà la qualitat de vida dels pacients amb diabetis tipus 2 en aconseguir mesurar l’índex glucèmic a partir de la saliva”

Leitat ha desenvolupat íntegrament el dispositiu Point-of-Care de diagnòstic per mesurar glucosa en saliva, “des del biosensor, fins a l’electrònica, el ‘housing’ i l’app de mesura, aconseguint crear així un mecanisme ultrasensible, fàcil d’usar, portable, sostenible i econòmic“.

Glucómetre de saliva

Un dels desafiaments a què s’enfrontava el projecte és la baixa concentració de glucosa a la saliva, sent aquesta la mostra perfecta per al mesurament. “L’àmplia experiència de Leitat en el desenvolupament i construcció de dispositius electrònics ecològics, miniaturitzats, sense fil i de baix consum per a l’anàlisi quantitativa de metabòlits a la saliva i altres fluids corporals ha estat clau per superar aquest inconvenient”, afegeix el laboratori.

També en suor

El segon dispositiu ha estat desenvolupat per l’empresa de biotecnologia Onalabs, coordinadora del projecte, el mecanisme del qual en format canellera mesura el nivell de glucosa en suor del pacient captat a la suor. Només existeixen tres dispositius al món basats en aquesta tecnologia patentada, però presenten deficiències importants en termes de precisió. El nou dispositiu ha aconseguit superar aquesta limitació.

Les dades que recullen tots dos dispositius estaran connectades a una plataforma de gestió al núvol i processades a través d’innovadores tècniques de Deep Learning. D’aquesta manera, “l’aportació de la Intel·ligència Artificial d’iDIABETES ajudarà a trobar patrons i relacions en els paràmetres del pacient que es puguin utilitzar per millorar el control i el tractament de la malaltia, ja que actualment no se n’aprofita el valor prescriptiu dades ni les correlacions existents”, assenyala el Leitat.

Einea de detecció amb la suor

La consultora d’intel·ligència artificial SIGMA COGNITION està desenvolupant una plataforma d’aplicacions que classifica els pacients en diferents grups en funció de les variables clíniques d’una banda, i que de l’altra analitza les dades recollides pels sensors i depenent dels valors recollits serà capaç d’alertar els pacients sobre una tendència negativa pel que fa a la glucosa i emetran recomanacions que ajudin a oferir un tractament personalitzat, eficaç i en temps real. A més, aquesta nova plataforma permetrà la col·laboració remota entre experts de diferents disciplines.

Disponibles cinc anys després de finalitzar l’estudi

Tots dos dispositius, que seran més econòmics que els sistemes actuals, ja han estat provats amb voluntaris sans en una fase prèvia, i el gener del 2025, el projecte iniciarà una nova fase amb els assajos en 120 pacients diabètics del  Consorci Sanitari de Terrassa – Fundació Joan Costa Roma (CST-FJCP), que també oferirà assessorament clínic especialitzat en tot el procés.

Està previst que el setembre del 2025 acabin les validacions amb pacients diabètics i s’iniciï llavors un estudi clínic exhaustiu per començar amb la comercialització. L’objectiu és que els nous dispositius no invasius es puguin trobar al mercat entre dos i cinc anys després de finalitzar el projecte.

To Top