Terrassa

L’Ajuntament tindrà en compte la DANA en la revisió del pla de rieres

Tot fa pensar que veurem episodis extrems amb més freqüència i, per això, toca adaptar-se al canvi climàtic. Parlem amb el tinent d’alcalde, Joan Salvador, qui remarca la necessitat de “no abaixar la guàrdia” i “extremar les precaucions”

Pluja a Terrassa del 30 d'octubre del 2024, a la riera del Palau / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Arran de les inundacions devastadores causades per la DANA al País Valencià, on diversos municipis van patir conseqüències catastròfiques, l’Ajuntament de Terrassa estudiarà i revisarà el Pla Director de Rieres, vigent des del 2022 i redactat per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), en col·laboració amb el consistori. Aquesta revisió, segons ha declarat el tinent d’alcalde, Joan Salvador, té com a objectiu adaptar-se a les noves realitats climàtiques, que cada cop apunten a episodis extrems amb més freqüència. “Després de veure el que ha passat a València, no hem d’abaixar la guàrdia”, assenyala.

Joan Salvador alerta que, amb el canvi climàtic, “els fenòmens extrems podrien esdevenir més freqüents”. Recorda que Terrassa ja va viure una experiència similar a la de València amb la riuada del 1962 i es van construir les rieres per intentar evitar aquests episodis de grans inundacions. Tot i això, després de les conseqüències de la DANA al País Valencià “cal extremar encara més les precaucions”.

És per això que des de l’Ajuntament de Terrassa “s’estudiarà i es revisarà el Pla Director de Rieres” per adequar-lo i modernitzar-lo a un nou context amb més probabilitats de precipitacions fortes. Aquest pla defineix els treballs per recuperar els trams malmesos, així com millorar la capacitat i resiliència de la llera en cas d’inundació.

D’altra banda, l’Ajuntament de Terrassa preveu que l’any vinent es comenci a redactar el Pla Estratègic de Renaturalització i Adaptació al Canvi Climàtic de les rieres de Terrassa -la de les Arenes i la del Palau-, amb un horitzó entre el 2035 i el 2040. Aquest pla es licitarà per un import aproximat de 400.000 euros i està previst que l’any 2026 ja sigui aprovat. Durant el procés s’han previst espais de participació ciutadana i entitats.

El passat 7 de novembre, l’alcalde Jordi Ballart, acompanyat del tinent d’alcalde, va viatjar a les localitats de Paiporta i Vilamarxant per mostrar el seu suport i avaluar les necessitats sobre el terreny. Joan Salvador descriu una imatge desoladora dels efectes de la DANA: “Era una llàstima veure aquella situació de caos. Veiem cada dia a la televisió tot el que està passant, però quan ho vius en primera persona és encara més trist”. Així, declara que “molta gent ha tret tot de casa i els carrers s’han convertit en una trinxera”.

Gravat en la memòria

Les imatges d’algunes mares amb els seus fills plens de fang, així com el dolor a les cares de la gent, van quedar gravades en la memòria de Joan Salvador, qui va observar com gran part de la comunitat es mobilitzava per ajudar. El tinent d’alcalde destaca les necessitats actuals que tenen les localitats afectades que ha visitat. “Ara, ja s’ha fet pràcticament tot el treball manual que es podia”. Per això, aquestes poblacions demanen que entri maquinària pesant per continuar amb la neteja.

Des de Terrassa, s’han enviat recursos i personal per donar un cop de mà, incloent-hi grues d’Egarvia, camions d’Eco-Equip i vehicles d’ADF. A més, s’han destinat fins a vuit agents de la Policia Municipal a Vilamarxant “perquè fa falta ajudar amb la regulació del trànsit”. En aquest sentit, per aquest municipi passa una de les poques carreteres que no estan tallades i donen accés a la zona zero.

Cooperació i solidaritat amb Letur

“No està situat al País Valencià, però Letur ha patit pràcticament el mateix que les altres localitats afectades per la DANA”, subratlla Joan Salvador, que va visitar Letur la setmana passada. Terrassa té forts lligams amb aquest municipi d’Albacete, amb més de 200 persones empadronades nascudes. És per això que l’Ajuntament té previst realitzar noves mesures d’ajuda i també una aportació econòmica directa al municipi per afrontar els desperfectes causats per la DANA al territori. En aquest sentit, l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, va acordar l’agermanament d’ambdós municipis en una trobada amb l’alcalde de Letur, Sergio Marín, a qui Joan Salvador li agraeix “la seva feina i diàleg”.

L’Ajuntament tindrà en compte la DANA en la revisió del pla de rieres
To Top