Terrassa

Saviesa de tardor a la Fira del Bolet de Terrassa

Els assistents van poder identificar nous bolets al consultori del micòleg Daniel Siscart, així com gaudir del comerç i la comunitat local al Mercat del Triomf de Terrassa

El barri de Sant Pere va omplir-se aquest dissabte de curiosos, famílies i aficionats boletaires. Els voltants del Mercat del Triomf van vestir-se de tardor per celebrar la divuitena edició de la Fira del Bolet. Els assistents van poder triar entre tres opcions de bolets a les parades del carrer Ample: rovellons, camagrocs i trompetes. S’hi van vendre també cistells, embotits i fins i tot roba; tota una festa pel comerç local!

Cap a les 11 hores, la gent va aplegar-se al voltant del consultori del Daniel Siscart, un autèntic expert en la ciència dels fongs. Els interessats van dirigir-se a la seva parada per sentir-lo i fer preguntes, tot cercant un forat al voltant d’una taula plena d’espècies de bolets. Allà, s’hi va poder apreciar una mostra molt més àmplia que la comercialitzada, amb exemplars curosament identificats i organitzats. 

Segons l’expert, la llenega grossa i els ceps són els bolets més apreciats a Catalunya, en terrenys calcaris i àcids respectivament

“Hi ha tres tipologies importants de bolets”, explicava l’expert al micròfon. “El 60% no són comestibles, un 20% són tòxics o mortals i només el 20% són bons”, aclaria. Evidentment, la gent volia saber més sobre els perillosos. “Els bolets més tòxics són els que donen menys avisos. Semblen inofensius, però les toxines entren en sang, atacant directament el fetge”, advertia el micòleg i biòleg.

Aula de Micologia a càrrec de Daniel Siscart | Lluís Clotet

Daniel Siscart va posar els seus coneixements al servei de l’audiència, tot identificant qualsevol bolet que els espontanis li portaven a la parada. Fins i tot, va reconèixer un a partir d’una fotografia al telèfon. “És una màquina”, va comentar un boletaire amb molta admiració. 

“Ningú explica on es troben els bolets, és un secret, perquè costa molt temps de caminar”, expressava el mateix aficionat. Per a collir bolets hi ha moltes variables a tenir en compte i cal estar informat per a ser exitós. El ciutadà va voler compartir algunes recomanacions: “El llibre El secret més ben guardat de Marc Casabosch i Robert Höss és de referència i també utilitzo eines d’Internet com el Meteocat, Mappit i Geoveg”. 

Dinamització familiar a càrrec del Jaume | Lluís Clotet

Mentre alguns es concentraven a la classe magistral del carrer Ample, la Cercavila de la Papallona voltava pels carrers, oferint disfresses fantàstiques, tot incorporant els bolets. Paral·lelament, les famílies jugaven al davant de l’edifici del Mercat.

Des d’un escenari, en Jaume dinamitzava una activitat per fer connectar els més menuts amb les seves figures de referència. “Teniu molta sort”, els deia. “Els vostres pares, mares, tiets o avis han decidit acompanyar-vos avui a la festa, en comptes de quedar-se a casa mirant Netflix”. Sense dubte, quelcom a celebrar. Tot plegat, va esdevenir una reunió musicada molt memorable, en què els participants van moure’s i riure plegats. Una Fira del Bolet per a recordar i repetir. 

Saviesa de tardor a la Fira del Bolet de Terrassa
To Top