Com acostuma a passar en moltes ocasions a la vida, valorem més allò que ens queda lluny. Potser perquè precisament aquesta distància li dona un caràcter misteriós i inaccessible a les coses. Sempre escollirem poder visitar una ciutat amb una gran quantitat de patrimoni històric, amb iniciatives culturals i en la que s’hagin rodat nombroses pel·lícules als seus carrers. Tenim sort, perquè per descobrir aquesta ciutat només hem de mirar per la finestra.
En aquesta ocasió Terrassa ha rebut les visites turístiques. 26 representants de diferents països del món han descobert la ciutat gràcies a la Trobada de Ciutats de Cinema de la Unesco, un esdeveniment pioner dins de la Xarxa de ciutats creatives de la Unesco. Una iniciativa creada per fomentar la cultura internacional a través del cinema, una indústria en la qual Terrassa és pionera i lidera el camí de la formació gràcies a les instal·lacions de l’ESCAC.
Liderant el camí
En la jornada, els representants han visitat les instal·lacions del Parc Audiovisual i de l’ESCAC, que han valorat molt positivament. S’ha arribat a la conclusió que la formació esdevé un pilar fonamental per convertir el cinema en una marca de ciutat, una fita que Terrassa ha aconseguit.
Una realitat que passa obligatòriament per l’existència de l’ESCAC, que no només permet assolir aquest repte, sinó que lidera el camí de les tecnologies audiovisuals i permet que els estudiants portin a terme les seves creacions de principi a final.
La cultura al centre
Aquesta espècie de “cimera internacional” serveix de comiat, i és que Terrassa deixarà de ser una ciutat coordinadora de la xarxa, una responsabilitat que assumeix des del 2017, any en què també va ser designada com a Ciutat Creativa de la Unesco en l’àmbit del cinema. Tot i això, la ciutat seguirà a la xarxa, ja que l’any 2022 Terrassa va renovar la distinció per un període de quatre anys, després que el comitè avaluador adoptés la decisió. La presència de Terrassa al món del cinema seguirà intacta, ja que és una de les característiques culturals que més representen la ciutat.
Busan, Corea del Sud: “Espero que puguem col·laborar en el futur”
Anika Eunhye KIM, representant de Busan City of Film, reivindica la importància de Corea del Sud en la indústria cinematogràfica: “La nostra ciutat s’inclou a la trobada de ciutats de la Unesco perquè tenim una de les indústries cinematogràfiques més grans d’Àsia”. Defensa el cinema com una necessitat pels ciutadans i per la seva experiència al món. És el primer cop que ha trepitjat Terrassa, però ja la coneixia: “És impressionant la vostra escola de cinema, l’Escac compta amb unes infraestructures sorprenents”. Destaca sobretot la professionalització de les instal·lacions i dels estudiants, i considera que fomentar l’educació en l’àmbit del cinema és molt necessari. Creu que Corea del Sud té molt a aportar en aquest debat, “i espero que les nostres escoles i països puguin col·laborar en un futur pròxim, seria molt enriquidor”.
Kathmandu, Nepal: “Terrassa li dona molta importància al cinema”
Kopila Khatiwada prové del que ella mateixa denomina el país de les muntanyes: “El Nepal és un país amb molta història i totalment multicultural en molts sentits”. Creu que aquesta història forma part de les societats i “és important traslladar-la a la pantalla, per fomentar la indústria del cinema”. Valora positivament Terrassa, i sobretot l’Escac: “Tenen uns estudis totalment equipats, es nota la importància que li donen al cinema”. Creu que aquest espai “és inspirador, i pot ajudar a impulsar i promoure la indústria cinematogràfica internacional: Els estudiants treballen intensament, estan entusiasmats, i aquest ambient ajuda a crear pel·lícules”.
Potsdam, Alemanya: “Parlar de cinema entre ciutats ens fa més forts”
“El cinema és important en molts aspectes a la meva ciutat, Potsam”, assegura Lisa Josefine Nawrocki. Considera que l’educació és un pilar fonamental per potenciar el cinema, “des de totes les edats es pot aprendre sobre aquest àmbit, des de la infantesa fins als estudis universitaris”. Potsdam posseeix una gran quantitat de patrimoni cinematogràfic, i creu que es comparteixen moltes sinergies amb Terrassa: “És una ciutat molt interessant, estem interessats a col·laborar i fer intercanvis d’estudiants, perquè és bo compartir experiències en comú, de vegades les ciutats són molt individuals, i és important treballar junts, parlar de cinema”.
Bristol, Gran Bretanya: “La ciutat és pionera en tecnologies visuals”
Natalie Moore explica que “Bristol és una ciutat important cinematogràficament pel que fa a la documentació, a les produccions històriques, a l’animació i als drames televisius”. Confessa que l’experiència a les instal·lacions de l’Escac és molt sorprenent: “Terrassa està liderant el camí en tecnologies visuals, i crec que és un bon exemple de com pots les infraestructures i la cultura cinematogràfica poden ajudar a desenvolupar una ciutat”. Assegura estar impressionada, i creu que “Terrassa té unes característiques que podem de les que podem extreure inspiració, com les instal·lacions, l’accés a la indústria i la professionalització dels estudiants”.
Sarajevo, Bòsnia. “L’Escac ofereix totes les facilitats als alumnes”
“A Sarajevo tenim una llarga tradició cinematogràfica que pot ser desconeguda per molts”, assegura Ines Radic, directora de projectes del Sarajevo City of Film. La capital de Bòsnia i Hercegovina compta amb una gran quantitat de festivals de cinema, “el més important potser és el Sarajevo Film Festival, que està prop de celebrar la seva trentena edició”. La seva experiència en l’àmbit del cinema la porta a considerar l’Escac com “una escola meravellosa, sobretot pel que fa a les arts audiovisuals, ofereix una gran quantitat d’oportunitats als alumnes per gravar les seves idees de principi a final als seus estudis, marxem amb moltes idees”.
Galdway, Irlanda: “S’ha de mantenir el talent”
Galdway és una ciutat de creació de cinema, i també de talent. “La nostra ciutat és similar a Terrassa, tenim moltes habilitats tècniques i creatives gràcies a les nostres escoles”, assegura Alan Duggan. Considera que s’ha d’invertir en infraestructures cinematogràfiques, però també en mantenir el talent a les ciutats: “S’ha d’apostar per l’accessibilitat de totes les persones als estudis, per desenvolupar les habilitats dels alumnes i, sobretot, s’ha de donar suport al cinema, perquè els creadors puguin fer carrera i mantenir-se”.