L’increment de fets coneguts en l’àmbit de la violència contra les dones es deu a una major conscienciació social i particular de les víctimes respecte del consentiment. No obstant això, les institucions i entitats encarregades de la lluita contra la violència sexual alerten sobre la necessitat d’eixamplar la sensibilització, i no sols entre la població; també entre determinats operadors jurídics. Aquesta ha estat una de les conclusions de la presentació, aquest dimecres, dels actes del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones, que ha servit així mateix per presentar un nou circuit d’atenció a les víctimes, pioner a Catalunya.
La commemoració és el 25 de novembre, però el programa d’activitats dura prácticament tot el mes. Inclou una formació amb (de moment) 250 persones inscrites, el repartiment de 10.000 papallones (de roba, de paper, de cartolina) per penjar-les als balcons el mateix 25 de novembre, exposicions, concentracions, xerrades, tallers de defensa personal femenina i una enquesta en línia sobre agressions sexuals i consentiment, pal de paller, enguany, de la campanya presentada aquest dimecres per Lluïsa Melgares, regidora de Polítiques de Gènere, i per Mercè Martí, codirectora de G-360, l’entitat que ha revisat el circuit d’atenció.
Ja hi ha enquestes sobre atemptats a la llibertat sexual. El Centre d’Estudis d’Opinió afirma que el 90% de les joves amb edats compreses entre els 16 i els 34 anys tenen por a caminar soles pel carrer pel risc de patir una agressió sexual. Segons destaca l’Ajuntament, aquesta sensació de risc baixava a partir dels 35 anys, “però, en conjunt, més del 70% de les dones tenen por a ser agredides sexualment si caminen soles de nit”, ha recordat Melgares.
Les campanyes
La regidora, no obstant això, ha subratllat els bons resultats obtinguts per les successives campanyes desenvolupades a Terrassa en aquest terreny, sobretot en l’àmbit de l’oci nocturn, amb mesures com l’establiment de camins segurs, una millor il·luminació en alguns punts, la coordinació policial, les parades d’autobusos a demanda i les iniciatives amb responsables de seguretat de locals.
Però queda molt tros per recórrer. Entre el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de l’Ajuntament i el Servei d’Intervenció Especialitzada (SIE) de la Generalitat, van atendre entre gener i setembre a 59 víctimes d’agressions sexuals. El nombre d’agressions sexuals greus amb l’ús de violència física, de força, ha baixat el 30% (de 14 a 10), però els episodis d’igual gravetat que no necessàriament impliquen l’ús de violència s’han incrementat el 240%, de 5 a 17.
“Més del 70% de les dones tenen por a ser agredides sexualment si caminen soles de nit”, ha recordat la regidora Lluïsa Melgares
Ha crescut la conscienciació, “però hem de treballar el consentiment encara més”, ha subratllat Melgares. “Només un sí és un sí, i això ha de quedar clar sempre”, apunta la regidora, que ha cridat l’atenció sobre els comportaments associats a aquesta violència sexual sense força (coaccions, insistència, ascendència familiar i parentiu, abús de confiança, xantatge, submissió química) i sobre l’auge de noves actituds propiciades per l’ús de les noves tecnologies, com ara el ciberassetjament o la difusió d’imatges íntimes: “Hi ha noves violències en l’era digital”.
El nou circuit de prevenció i atenció
Ja existia un circuit de prevenció i atenció a les violències sexuals a Terrassa, però aquest recorregut d’assistència ha estat revisat de manera integral per la Taula de Violència Masclista de Terrassa amb la col·laboració de la consultora especialitzada G-360. El circuit ha de servir per coordinar tots els equips professionals que poden intervenir en un cas d’agressió “per atendre amb la major diligència la dona que l’ha patit i acompanyar-la en el seu procés de recuperació, tot assegurant que disposi en tot moment de la informació adequada a les seves necessitats”, indica l’Ajuntament. Aquest itinerari estableix “què cal fer i qui ho ha de fer en les diferents fases de l’atenció, diferenciant si es tracta d’un ‘cas urgent’ o d’un cas ‘no urgent’, i sempre respectant la voluntarietat de la dona i el seu ritme”, agrega. El protocol, que s’anirà actualitzant, “també estableix un seguit de pautes d’intervenció i acompanyament que tots els equips professionals, siguin de l’ambit que siguin, han de tenir en compte”.
Mercè Martí, codirectora de G-360, ha remarcat que el circuit revisat se centra en les víctimes adultes i que la revisió ha incidit en reforçar “els canals de comunicació” entre els agents implicats, que no sempre funcionen com han de funcionar. El protocol estipula que qualsevol administració pública pot esdevenir la porta d’entrada en els serveis d’atenció “sota les mateixes garanties estàndars”.
El SIE és el referent, “però cal una articulació amb la resta de recursos, des dels policials a les urgències hospitalàries, per exemple”. Un altre punt rellevant de la revisió consisteix “a assegurar l’acompanyament de la víctima en tot moment amb una figura de referència“. Amb el protocol modificat, es busca que les persones afectades “rebin en el primer moment la informació bàsica, però, amb el seu permís, intentem que dies després del fet, un cop ha passat la fase més aguda, ens podem reunir amb elles per fer-ne seguiment i convidar-les a vincular-se als recursos disponibles“, afirma Mercè Martí.
A més del circuit revisat, aquest dimarts s’ha presentat el protocol marc de prevenció de la violència sexual, un document adreçat a les entitats que inclou explicacions de conceptes, mesures de prevenció i eines de detecció i un circuit d’actuació.
El programa d’actes
La campanya del 25 de novembre, organitzada per la Comissió 8 de Març, inclou enguany 35 activitats, que es posen en marxa aquest dijous, 7 de novembre, amb la inauguració de l’exposició “Que ni els petons ens callin la boca”, de Carme Valverde, a la Casa Alegre de Sagrera (18.30 hores). Aquesta és la resta de propostes:
-Dissabte, 9 de novembre. de 10 a 13 hores. Taller de defensa personal femenina, al centre cívic Alcalde Morera.
-Dissabte, 9 de novembre, a les 17. Diàleg intercultural, a l’Associació Catalana de Residents Senegalesos.
-Dimarts, 12 de novembre, a les 18.30. Cinefòrum: “El acusado”, al Cinema Catalunya.
-Dimarts, 12 de novembre, a les 20 hores. Xerrada sobre agressions sexuals a les dones, al local de Junts per Terrassa.
-Dijous, 14 de novembre, a les 17.30 hores. Cinema, “El secreto de las abejas”, a la seu del PSC.
-Divendres, 15 de novembre, de 9.30 a 14.30 hores. Jornada de formació sobre violència sexual, a LaFACT Cultural.
-Divendres, 15 de novembre (i el 22 de novembre), de 17 a 21, formació sobre perspectiva de gènere al voluntariat social. Al casal del Vapor Gran.
-Dissabte, 16 de novembre, a les 18 hores. Xerrada sobre violència sexual, al Centre Bahá’í de Terrassa.
-Dilluns, 18 de novembre, a les 18. Inauguració de l’exposició “Dones diverses” i presentació del curtmetratge “Jo, com tu”, al Vapor Universitari.
-Dimarts, 19 de novembre, a les 19 hores. Cicle Enfocaments, projecció del curmetratge “Woman” i el llargmetratge “Writing with fire”, al Cinema Catalunya.
-Dissabte, 23 de novembre, de 9 a 15 hores. Acció participativa al carrer, al raval de Montserrat.
-Dissabte, 23 de novembre, de 10.30 a 13.30. Tercera trobada contra la violència. Taula rodona sobre mites, a l’associació veïnal d’Ègara.
-Dissabte, 23 de novembre, de 17 a 20 hores. Taller de defensa personal femenina, al centre cívic Montserrat Roig.
-Dimarts, 26 de novembre, a les 17.30. Lectura en veu alta amb nom de nena, a la BCT.
-Dimarts, 26 de novembre, a les 18.30. Xerrada sobre xarxes socials i salut emocional, al local de Tot per Terrassa.
-Dimecres, 27 de novembre, a les 18 hores. Hora del conte: afectivament responsables!, a la biblioteca del districte 6.
-Dimecres, 27 de novembre, a les 20 hores. Partit de futbol femení contra la violència de gènere, al camp del Maurina Egara.
-Dijous, 28 de novembre, a les 10 hores. Pícnic literari, a la BCT.
-Dijous, 28 de novembre, a les 17 hores. Xerrada-taller sobre “la cistella del 50% i taller creatiu “sobre la genealogia de les nostres pioneres”, al centre cívic Alcalde Morera.
-Dissabte, 30 de novembre, de 17 a 18.45 hores, conferència i debat “sobre la síndrome de la mala mare”, a la BCT.
A banda del programa referit, dilluns 25 de novembre, de 19 a 20 hores, es realitzaran concentracions simultànies a tots els districtes. Al Centre, al raval de Montserrat. A la resta de la ciutat, als centres i casals cívics.
Del 7 de novembre al 8 de desembre, la Casa Alegre de Sagrera acollirà l’esmentada exposició de Carme Valverde. De l’11 al 25 de novembre, La Baumann durà a terme una acció digital, una enquesta en línia sobre agressions sexuals i consentiment. Del 18 al 25 de novembre, s’instal·laran a La Baumann punts informatius i reivindicatius. Del 18 al 28 de novembre, de 8 a 22 hores, exposició “Dones diverses” al Vapor Universitari. Del 18 al 25 de novembre, creació artística col·lectiva “El batec de les papallones al finestral de la BCT”. I del 25 al 30 de novembre, mostra de novel·les, contes i pel·lícules sobre agressions sexuals i consentiment.
“El 25 de novembre no és un dia de celebració, sinó de reivindicació”, ha deixat clar Lluïsa Melgares.