Terrassa

Secrets de Pantalla a la Plaça Vella

La 3a edició del festival Set de Cinema ha mostrat a la ciutadania els misteris de l’ofici a través d’un plató al centre durant tot dissabte

Del Cinema Catalunya a la Plaça Vella hi ha pocs metres, però moltes passes. Si bé els espectadors estem habituats a consumir audiovisual davant la pantalla gran, no sempre tenim l’oportunitat de conèixer de primera mà què hi ha rere les pràctiques d’aquest art. Aquest dissabte, la iniciativa ‘Set de cinema’ ha tret els misteris a relluir al carrer:

 “Volem que, a través dels oficis, la gent conegui altres coses del cinema que no són només l’experiència en sala”, ha dit Jordi Hernàndez, director de Projectes Audiovisuals de la Ciutat de Terrassa.

A través d’un procés de càsting en directe, concursos en viu, decorats i sets de maquillatge, les entitats organitzadores (Terrassa City of Film i Cine Catalunya) han pogut apropar als terrassencs un reconeixement de què enorgullir-se: Terrassa és Ciutat Creativa de Cinema de la Unesco.

Tothom pot ser protagonista

“Volem que tothom hi participi, que tothom respiri el cinema al carrer”, ha remarcat Jordi Hernàndez. Per això, s’han incorporat accions com el Càsting de Terror, pel qual han passat ciutadans de totes les edats, amb la consigna de convertir-se en actor per uns instants. L’actriu Carla Ramos, especialitzada en el camp de la improvisació per a cinema, ha estat al càrrec de l’activitat:

La gent pot triar si prefereix fer por o ser la víctima espantada. Jo els proposo una situació terrorífica i deixo que facin”, ha explicat Carla Ramos. 

Set de cinema | Lluís Clotet

Hi ha hagut dues sessions de càsting. La primera ha estat al matí (de 12:30 h a 14 h) i la segona, a la tarda (de 19 h a 20:30 h). Els ciutadans han pogut entrar en un set a les fosques, on hi havia focus intensos i attrezzo per acompanyar la seva interpretació. Els participants han entrat a formar part d’un concurs, del qual es revelaran els premiats el dissabte vinent durant les 12 h Fantàstiques. La Plaça Vella ha estat testimoni del procés: “S’ha simulat un càsting i alhora s’ha projectat a la pantalla de fora”, perquè tothom ho pogués seguir. 

Carla Ramos | Lluís Clotet

Una altra de les activitats més lúdiques i participatives del programa ha estat el Kahoot per esbrinar bandes sonores, a càrrec del teclista de Doctor Prats, Víctor Martínez (@victormame). Des de l’associació Frikassa, han ofert aquest joc interactiu, en què prop de 40 persones han jugat a identificar pel·lícules i compositors de les peces tocades en directe. Entre la selecció, s’han pogut sentir cançons de Harry Potter, El Padrino, La vida és bella, Blade Runner, La La Land, entre moltes d’altres.

“Més que un concert, és una pinzellada”, ha dit Víctor Martínez, en no poder tocar totes les peces senceres. Més tard, en mig del dinàmic concurs, ha dit en clau d’humor: “Heu estat rapidíssims…rapidíssims a equivocar-vos”. 

Com a un dels organitzadors, Jordi Hernàndez ha valorat molt positivament l’activitat: “Tot el que és espectacle en viu enganxa molt”. El festival ha comptat amb la constant presència de maquilladors dels cicles de l’INS Terrassa. També ha gaudit d’un decorat exclusiu d’Antoni Castells (@tonisoul), director d’art i dissenyador de producció. Tampoc hi han faltat les paradetes on divertir-se amb jocs de taula del Nikochan Arena, fullejar llibres de pel·lícules gràcies a la llibreria Landròmina o comprar samarretes i marxandatge de films memorables. 

Paradeta de samarretes | Lluís Clotet

Terrassa, un Gran Plató amb llum pròpia

Rosa Boladeras, regidora de Promoció Cultural i Audiovisual, ha gaudit i valorat molt positivament l’edició que ha pogut presenciar: “El cinema dona llum a la nostra ciutat. Cal portar al carrer la idea de Terrassa com a Gran Plató”.

Segons ha explicat Jordi Hernàndez, és justament aquí on resideix un dels “grans reptes que enfronta la ciutat de Cinema de la Unesco”: apropar el cinema a la ciutadania. La celebració de l’acte a la Plaça Vella ha estat en aquest sentit un “avantatge”, perquè “la gent s’hi atura i gaudeix”. En aquesta tasca, formar part de la Xarxa de ciutats creatives de la UNESCO (UCCN) resulta del tot enriquidor: 

“Ciutats mitjanes com Lodz (Polònia), Bristol (Anglaterra) o Galway (Irlanda) són grans miralls per a Terrassa, perquè enfronten l’estratègia de forma molt semblant”, explica Hernàndez. 

Segons l’expert, les ciutats anglosaxones són un exemple per “com treballen l’experiència del públic”, però “nosaltres també som referents; és un intercanvi”.

En uns mesos en què la projecció de ciutat és un debat pels ciutadans, Rosa Boladeras diu contundent:

“M’agrada pensar que hi ha una marca Terrassa, però sobretot que Terrassa marca camí. Hem de cultivar i conrear les nostres singularitats i el cinema és una d’elles”, trasllada Boladeras

Per aquells que tenen una “set de cinema” insaciable, l’acció continua. La setmana vinent hi haurà una marató de sis pel·lícules de terror i fantasia. Es tracta de les 12 h Fantàstiques, que tindrà lloc dissabte 26 d’octubre al Cinema Catalunya.

FOTOS | 3a edició del festival Set de Cinema a Terrassa

Secrets de Pantalla a la Plaça Vella
To Top