El càncer de mama és el tipus de tumor més freqüent en dones a tot el món, i a Catalunya les dades continuen sent contundents. Tot i això, el Departament de Salut informa que la supervivència de les pacients amb càncer de mama se situa en un 89,3% al cap de cinc anys després del diagnòstic. Aquesta elevada taxa és una de les millors notícies en el Dia Mundial contra el càncer de mama (19 d’octubre), però alhora recorda la importància d’un diagnòstic precoç i d’hàbits de vida saludables per reduir els riscos d’aquesta malaltia.
Durant l’any 2023, es van diagnosticar 5.337 casos de càncer de mama a Catalunya, que suposen un 28,7% del total de tumors diagnosticats en les dones. La distribució territorial mostra que una àmplia majoria dels casos es van detectar a la província de Barcelona, amb 3.952, seguit de Tarragona (566), Girona (526) i Lleida (293). En termes generals, la taxa d’incidència se situa en 131,9 casos per cada 100.000 habitants.
El Departament de Salut recorda que la detecció precoç del càncer de mama és clau per detectar-lo en les etapes inicials, quan encara no es pot notar ni produeix molèsties i quan la possibilitat de curació és més alta. I, en aquest sentit, el Programa de detecció precoç d’aquesta malaltia convida les dones d’entre 50 a 69 anys a fer-se una mamografia cada dos anys. L’any passat es van convidar 510.000 dones i hi van participar 330.000, un 65%. Anualment, el programa detecta 1.500 casos de càncer.
Actes d’Oncolliga
Al llarg d’aquesta setmana, la Fundació Oncolliga ha organitzat diverses activitats a diferents ciutats de Catalunya, incloent-hi Terrassa, amb l’objectiu de conscienciar la població sobre la necessitat de la prevenció i el diagnòstic precoç d’aquesta malaltia.
Aquest divendres al matí, s’han instal·lat paradetes informatives al Mercat de la Independència i al Mercat del Triomf per recaptar fons per a la Fundació Oncolliga, que continua treballant per ajudar les persones amb càncer i les seves famílies. Durant la tarda, les activitats s’han traslladat a la Plaça Vella.