Terrassa

La Sardana Esportiva balla a casa, un any més

Terrassa acull aquest diumenge el 76è Concurs Nacional de Colles Sardanistes organitzat per l’agrupació Amunt i Crits

“La sardana és un esport més i, com la Champions del futbol, disputa semifinals i finals”.

Aquesta és la visió que la Nuri Escudé comparteix de la sardana esportiva. Una dona que, no només és presidenta de l’Agrupació Folklòrica Amunt i Crits, sinó que també presideix la Federació Unió de Colles Sardanistes de Catalunya Segons explica, aquest ball requereix moltes hores de preparació: “s’assaja d’una a tres vegades per setmana”. I els resultats, seduiran els ciutadans que s’apropin a testimoniar les sardanes aquest diumenge:

“És molt plàstic veure com dotze persones, vestides iguals i en rotllana, pugen i baixen tots alhora”, expressa Escudé.

Diumenge és una cita important per la sardana esportiva a Terrassa. La ciutat acollirà el 76è Concurs Nacional de Colles Sardanistes organitzat per l’agrupació Amunt i Crits. Per una banda, se celebraran campionats regionals, en què les colles intentaran posicionar-se de cara al desenllaç, que tindrà lloc a Artès al desembre. Per altra banda, les colles grans tindran l’oportunitat de sumar uns últims punts de cara a la final del Campionat de Catalunya, prevista l’1 de novembre a Girona.

Destacats del programa

El 76è Concurs Nacional de Colles Sardanistes tindrà lloc a les 11:30 h a la Plaça Nova, reservant l’espai de l’Escola Vedruna en cas de pluja. La mecànica del concurs preveu enfrontaments de colla contra colla, separats per categories, amb el sistema de puntuacions propi dels concursos generals. La ciutat de Terrassa, a part de ser organitzadora, comptarà amb representació infantil: els Petits Amunt i Crits competiran en l’àmbit territorial de comarques barcelonines.

Com a novetat, l’edició d’enguany incorpora l’exhibició dels alumnes de 5è de primària de l’Escola Bisbat d’Egara.

Al voltant de quaranta nens ballaran, fora de concurs, una sardana de títol prometedor (“Amb un xic de flow” d’en Xavi Piñol i Garcia), cosa que permetrà recuperar l’alè als competidors.

A les 17:30 h, l’activitat es desplaçarà cap a l’Auditori Municipal, que obrirà les portes per oferir una jornada plena de jocs, diversió i cultura. Entre la comoditat de les butaques, començarà el 51è Concurs Individual de Sardanes Revesses. Un repte auditiu i intel·lectual en què “les persones, de forma individual, hauran d’esbrinar el tiratge de les sardanes enrevessades interpretades pels músics”, segons clarifica la Nuri Escudé.

Els tiratges seran escollits de forma aleatòria i, per tant, seran sorpresa fins i tot pels integrants de la cobla Jovenívola de Sabadell, que “tocaran a vista”.

Si bé els “revessaires” estaran concentrats, amb paper i llapis en mà, desxifrant la fórmula de cada sardana, el públic assistent podrà participar en el concurs d’endevinalles sobre cultura popular: TRIVICRITS. Els concursos aniran seguits per un concert, que enguany estrenarà una obra per a cobla i percussió titulada “La màgia de Disney d’en Daniel Gasulla i Porta”.

La jornada clourà amb la revelació de la classificació obtinguda i el lliurament de trofeus i regals. Tot plegat, posarà fi a una jornada d’emocions, germanor i, per descomptat, competició. Això és la sardana esportiva.

To Top