Funcionava bé, però l’Ajuntament i les entitats admeten que la iniciativa “havia tocat sostre”. Terrassa Cooperativa ja no tindrà fira d’entitats concentrada en un cap de setmana. La novena edició del programa inicia una nova etapa amb logotip nou i un propòsit global d’impregnar amb els valors del cooperativisme i l’economia social i solidària diversos esdeveniments populars, multitudinaris. Ja es veurà com es fa en cada cas, però la intenció és que entitats i empreses, sota el paraigua de la marca Terrassa Cooperativa, siguin presents en cites com la Fira Modernista o la Festa Major, i també enforteixin iniciatives que es desenvolupin en els barris.
Meritxell Lluís, tinent d’alcalde de Promoció Econòmica i Educació i regidora d’Economia Social, ha presentat el projecte renovat aquest dijous a l’Ajuntament. Nova etapa, nova imatge. L’any passat ja no es va celebrar la fira perquè va començar precisament el “període de reflexió” per a la modificació. L’última, en el 2022, va tenir lloc a la plaça del Triomf. Les anteriors, a la Plaça Vella, el carrer Major i limítrofs. Enguany hi haurà dues jornades en una edició que proposa activitats el 7 i el 8 de novembre a Cal Reig (flamant nova seu dels Minyons), el Vapor de Prodis i la cooperativa de consum popular Els Amics, amb tres eixos bàsics, segons Lluís: la reflexió, el contacte i l’exposició d’empreses i la memòria històrica.
“On estigui la gent”
Tot això, sense fira d’entitats. “La xifra de visitants era d’unes 500 persones, i volem que en siguin moltes més”, sosté la regidora. I amb aquesta motivació, l’àrea municipal i el consell d’economia social aniran “on estigui la gent”, adaptant els formats a cada esdeveniment, creant un microespai en un espai més gran, si s’escau. “Es tracta d’arribar a nous públics”, ha especificat la tinent d’alcalde, amb l’objectiu de divulgar el cooperativisme i el model de l’economia social i solidària. Si calia repensar el programa per arribar a més persones, la nova Terrassa Cooperativa és justament això, afirma la regidora.
“Seguirem fent esforços per acostar l’economia social al conjunt de la societat, amb l’objectiu de posar en valor un conjunt d’iniciatives amb valors, que fomenten l’ocupació de col·lectius vulnerables, que són sostenibles, que estan molt lligades al territori… en definitiva, que prioritzen les persones i el bé comú a l’enriquiment”, ha declarat Meritxel Lluís.
Un tret característic del nou format del programa Terrassa Cooperativa és que, en lloc de concentrar nombroses propostes en poc temps, “les activitats s’espaiaran al llarg de l’any”
Els tres lemes de Terrassa Cooperativa: “Enfortim els barris”, per “acostar l’economia social a projectes que ja s’estan desenvolupant als barris per part d’entitats, serveis o altres agents”; “Apropem les persones”, per fer que l’economia social i especialment les empreses i entitats “estiguin presents en esdeveniments de ciutat que compten amb alta participació de ciutadania”, i “Construïm el futur”, per agrupar tot el treball fet al llarg de l’any en actes o jornades “que funcionin com a punt de trobada, espais de reflexió i debat i alhora moments de caràcter més festiu i per a l’enfortiment de la comunitat”.
Un tret característic principal del nou format del programa Terrassa Cooperativa és que, en lloc de concentrar nombroses propostes en poc temps, “les activitats s’espaiaran al llarg de l’any”. A partir del 2025, el servei municipal d’Emprenedoria i Economia Social, amb la col·laboració de les entitats d’aquest àmbit, organitzaran al llarg de tot l’any diverses activitats “alineades amb els eixos d’actuació” del projecte.
Aquest és programa de les activitats del 7 i el 8 de novembre del 2024. Totes les activitats són gratuïtes però es demana inscripció prèvia al web https://terrassacooperativa.cat/. Enguany, les 100 primeres persones que s’inscriguin obtindran un dels packs de Terrassa Cooperativa, que combinen ampolles de vidre, llibretes i memòries USB.
7 de novembre, al vapor Cal Reig (carrer de la Mare de Déu dels Àngels, 21)
-Conversa: “Temps de crisi i convulsos, una resposta de l’Economia Social”, amb Pere Rusiñol, periodista especialitzat en economia social, i Bet Tena, presidenta de la Fundació Roca Galès. Debat conduït per la periodista Marta Carreras. De 18.30 a 19.45 hores.
-Sessió musical amb DJ Mianhaeyo (The Hive). De 20 a 21.30 hores.
8 de novembre, al Vapor de Prodis (carrer del Bruc, 24)
-Activitats per a administracions públiques i entitats d’Economia Social i Solidària (ESS). Presentació de l’estudi i del pla d’acció “El canvi està en nosaltrESS”, de l’Ajuntament de Terrassa per fomentar el consum responsable entre la plantilla. Jornada per facilitar els contactes entre administració i empreses d’economia social. De 9.30 a 14 hores.
8 de novembre, cooperativa de consum popular Els Amics (carrer del Torrent, 146)
-Presentació del llibre “El cooperativisme a Terrassa: una perspectiva històrica”, de l’historiador Marcel Taló, president del Centre d’Estudis Històrics de Terrassa. 16 hores.
-Ruta del cooperativisme. Recorregut guiat per escenaris destacats de la història del cooperativisme a la ciutat. 16.30 hores.
-Berenar, a càrrec de Prodis, amb productes de temporada de l’Egarenca i Terrassa Gastronòmica. 18.30 hores.