Terrassa

Terrassa, la que més triga a atorgar llicències d’obres

El gran volum de sol·licituds que ha rebut l’Ajuntament en el darrer any està causant que la resolució d’alguns projectes s’allarguin fins als dos anys

/ NEBRIDI ARÓZTEGUI

Terrassa s’ha convertit en el municipi del Vallès Occidental que més triga a atorgar llicències d’obres. El termini establert per la Generalitat indica que la resolució hauria de tenir lloc en un màxim de dos mesos quan s’exigeix projecte (obra major) i en un mes si no és necessari aquest document. Tot i això, la realitat de la nostra ciutat supera amb escreix aquests terminis, amb projectes que poden trigar entre un i dos anys a obtenir la llicència necessària. Aquesta situació preocupa profundament els constructors, que consideren que aquest endarreriment posa en risc la viabilitat de moltes obres.

Dimarts, el tinent d’alcalde de Territori i regidor d’Urbanisme, Xavier Cardona, es va reunir amb una delegació del Gremi de la Construcció del Vallès a la seu de la patronal Cecot. La trobada va servir per tractar qüestions clau sobre la direcció que està prenent la ciutat en matèria de construcció.

Toni Palet, president del Gremi de la Construcció del Vallès, lamenta que, mentre altres municipis de la comarca han agilitzat els processos, Terrassa ha passat a liderar el rànquing dels municipis que més triguen a atorgar llicències d’obres. “No fa tant, Sant Cugat era el municipi que més trigava, però ara és el que menys. Sabadell, per la seva part, estava el segon a la llista i ara ha millorat. Terrassa, en canvi, ha passat de ser el quart o cinquè a ser el que més s’endarrereix”, declara el president de l’associació.

Aquest endarreriment té a veure, en gran part, amb l’augment significatiu de les sol·licituds que ha rebut el departament d’Urbanisme en el darrer any. En aquest sentit, Palet afirma que “mentre que l’any passat l’Ajuntament va tramitar entre 2.000 i 3.000 sol·licituds de llicències d’obres, enguany aquesta xifra s’ha disparat fins a les 5.000”. Aquest increment obliga el consistori a adoptar mesures per potenciar aquest departament, contractant més personal i col·laborant amb altres agents del sector.

En obres majors, el procés d’atorgament de llicències pot allargar-se fins als dos anys, cosa que genera una situació preocupant pel sector. “Això implica que el sector de la construcció no tingui feina, perquè no s’estan tirant endavant els projectes”, diu Palet.

A la reunió també es va aprofundir sobre la futura Taula municipal de la Construcció, un espai de diàleg entre l’administració, els tècnics i els constructors per desencallar projectes urbanístics.

Els retards en l’atorgament de llicències no són l’únic repte que afronta el sector de la construcció. Toni Palet posa de manifest que un dels principals problemes que preocupa al gremi és l’envelliment de les plantilles i la manca de relleu generacional. “Al jovent no l’atrau el sector”, expressa.

Terrassa, la que més triga a atorgar llicències d’obres
To Top