“Intel·ligència artificial (IA) en societats longeves”. Aquest era el títol de l’acte que, inclòs en la segona edició del Vida amb Sentit +60, s’ha dut a terme aquest dijous a LaFACT, institució que havia organitzat la jornada juntament amb el servei de Promoció de la Gent Gran de l’Ajuntament de Terrassa. La iniciativa ha comptat amb la demostració d’un projecte per detectar l’estat emocional de les persones grans mitjançant l’anàlisi de la parla amb l’ús de la IA. Més de 200 persones han participat en les activitats, emmarcades en la commemoració del Dia Mundial de la Gent Gran.
La regidora de Gent Gran de l’Ajuntament, Laura Rivas, i la directora de LaFACT Zona 60, Laura Caravaca, han donat la benvinguda als assistents. La jornada ha començat amb la xerrada “Intel·ligència artificial en societats longeves”, a càrrec de Beatriz Martín Valcárcel, consultora en estratègia i noves tecnologies i formadora en transformació digital.
La ponència ha apuntat els canvis que comportarà la IA a curt termini, una revolució en una dècada. Martín ha posat exemples de com s’integrarà aquesta tecnologia en la vida quotidiana, transformant el mercat laboral, fent avançar la medicina i canviant sectors com l’educació i la comunicació.
Detectar emocions
Després de la ponència s’ha realitzat la presentació i la demostració del projecte pilot AcceXible, un sistema de detecció d’estats d’emoció a través de l’anàlisi de la veu que la citada empresa desenvolupa conjuntament amb LaFACT.
Irean Navas, responsable del departament de data d’AcceXible, ha explicat el projecte, una mena de “Termòmetre del Benestar” que elabora un informe emocional de les persones mitjançant l’anàlisi de la veu.
Ho fa analitzant què diu l’usuari i com ho diu. Segons destaca LaFACT, el programa pot discernir emocions com l’alegria, la calma o la tristesa, perquè, com ha assenyalat Navas, “la veu delata les nostres emocions”. Un cop configurat l’informe, la mateixa eina dona consells per trobar equilibri emocional i aconsella sobre les activitats que l’usuari pot trobar a LaFACT Zona60.
Seguidament s’ha desenvolupat un col·loqui, moderat per Sara Gallés, tècnica de Promoció de la Gent Gran de l’Ajuntament de Terrassa. El tancament de la jornada l’ha protagonitzat la companyia Qollunaka, amb l’espectacle “Ignorància artificial”.