Terrassa

“Guanyi Trump o Harris, EUA s’allunyarà d’Europa”

El representant del Consell d’Europa crida les noves generacions a frenar la ultradreta i defensa que la socialdemocracia té l’antídot

Chistian Peetry (1965) és un polític alemany, dirigent del Partit Socialdemòcrata d’Alemanya (SPD), diputat al Bundestag i president del subcomitè del Premi Europa de l’Assemblea parlamentària del Consell d’Europa. Aquest veterà polític europeista va visitar ahir Terrassa, on va reflexionar sobre els grans reptes que afronta la UE en matèria de drets humans i salut democràtica. “Cal donar bones respostes en temes d’ocupació i prosperitat per combatre el discurs simplista de l’extrema dreta”, diu.

La guerra, el canvi climàtic, el retrocés democràtic… Europa està preparada per fer front aquesta “tempesta perfecta”? Amb la covid, la guerra, la crisi a Síria, la financera Europa es va unir, i ho ha tornat a fer amb l’agressió de Rússia a Ucraïna. Hi ha problemes puntuals amb estats com Hongria, però ha quedat clar que junts treballem millor.

A Europa la ultradreta avança per la via de les urnes. Estem davant d’un inevitable canvi de cicle polític? La ultradreta creix als Països Baixos, Hongria avui és menys democràtica i tenim problemes a França i Alemanya, on també està pujant. La ultradreta dóna respostes simples i maniquees. Faltaran bones pràctiques polítiques, noves generacions amb capacitat de donar respostes en termes d’ocupació i prosperitat.

“Europa ha de fer esforços per aturar la guerra a l’Orient Mitjà i obrir una negociació amb la solució dels dos estats”

Vostè és socialdemòcrata. Creu que l’esquerra té capacitat per combatre el risc d’involució democràtica? Penso que sí. La socialdemocràcia ho està fent bé a Espanya, a França i a Alemanya. Està ben organitzada i té un bon pla per Europa perquè mira pels treballadors, pels joves i aposta per anar plegats, mentre la ultradreta busca la divisió.

Visualitzi el món i Europa si guanya Donald Trump les eleccions als EUA? Doncs una conseqüència positiva és que acabaria la guerra a Ucraïna, tot i que amb una solució de tiralínies. Pel que fa a Europa, guanyi Kamala Harris o Donald Trump, EUA s’allunyarà d’Europa. Ho farà més amb Trump sí, però passarà amb tots dos.

Com porta el paper inexistent d’Europa davant el genocidi d’Israel? Per raons històriques Alemanya dona suport a Israel, tot i que no estem d’acord amb el govern de Netanyahu. S’ha d’alinear amb el dret internacional.

Però l’està ignorant sistemàticament i impunement. La resposta d’Israel a Hamàs ha estat bèl·lica i hi ha una llei internacional de la guerra que determina l’escala de la resposta. Ara el que hi ha és una crisi humanitària a Gaza i al Líban i Europa ha de fer esforços per aturar la guerra i obrir una negociació d’acord amb la solució dels dos estats

To Top