L’Ajuntament de Terrassa ha celebrat aquest dimecres a la tarda una reunió ordinària de la Comissió Informativa de Participació, Qualitat Democràtica i Drets Humans, on s’han presentat les propostes del pressupost per al 2025. Entre els grans projectes previstos, destaca la creació d’un observatori de les discriminacions i les desigualtats, així com començar a treballar en l’Oficina d’Igualtat de Tracte i No discriminació. L’any vinent, aquesta àrea comptarà amb un pressupost total de 4.310.382 milions d’euros, una xifra que ha augmentat un 4,4% respecte a l’any passat.
La tinent d’alcalde Participació, Qualitat Democràtica i Drets Humans, Meritxell Lluís, ha explicat que l’observatori, que s’està treballant, “pretén fer un recull de tot el que passa a la ciutat i aprofitar estadístiques i dades que tenen els serveis municipals”. Així, la voluntat és continuar amb l’execució del conveni subscrit amb la UPC pel desenvolupament de la proposta d’un sistema integrat de dades, tant internes com extwernes, interseccional i accessible.
En l’àrea de Drets Humans, es desenvoluparà un altre projecte que arribarà després de l’observatori. Es tracta de la creació de l’Oficina d’Igualtat de Tracte i No discriminació. Com comenta Meritxell Lluís, “hem de tenir ben organitzat l’observatori de les discriminacions per tirar endavant l’oficina. Volem que tingui sentit i una capacitat de gestió real. Per tant, encara no hi ha cap data definida”. En línies generals, l’objectiu “és donar-li una visió més interseccional a tots els eixos de discriminació”.
De cara al 2025, una de les àrees que comptarà amb major pressupost (17% del total) és la de Capacitats Diverses i Accessibilitat. Entre les actuacions previstes, cal destacar la creació del primer parc infantil inclusiu al 100%. Estarà situat als Jardins de Ròmul Pinyol, al Roc Blanc. En relació amb els parcs inclusius, el consistori té previst executar dos projectes més. La voluntat també és continuar “executant obres d’accessibilitat a establiments comercials, locals d’entitats i habitatges”.
L’àrea de Polítiques de Gènere disposarà del pressupost més elevat (27%). Una de les propostes és posar en marxa serveis de psicologia per a menors, d’assessorament laboral i d’estrangeria, així com de mediació i traducció.
Distribució dels pressupostos
Pel que fa a la distribució dels pressupostos de les àrees restants, cal destacar la inversió en Ciutadania i Migracions (15%), Coordinació d’àrea (14%) i Qualitat Democràtica (10%). D’altra banda, les actuacions previstes a favor del col·lectiu LGTBIQ+ ocuparan un 8% del pressupost, mentre que l’àrea de Normalització Lingüística (5%) i Memòria Democràtica (3%) tanquen la llista.