Un Antic Poble, el de Sant Pere, però amb un mural interactiu. Aquest singular barri de Terrassa recordarà i reivindicarà el seu passat amb una sèrie d’obres d’art urbà.
“Can Parellada 1888”, és titula el mural. I què fa Can Parellada com a protagonista d’un mural d’art urbà a l’Antic Poble de Sant Pere? Can Parellada pertanyia a Sant Pere en aquella època, perquè Sant Pere contenia en el seu terme bona part del que ara coneixem com a Terrassa, i una bona porció de Sabadell. “Era la masia més important, i amb major quantitat de vinya i de vi, del terme de Sant Pere”, explica Jaume Rosset, president de l’associació veïnal de l’Antic Poble, entitat que ha impulsat el projecte de creació de murals històrics i costumistes en aquest singular barri que abans va ser poble, i poble gran. La primera obra, “Can Parellada 1888”, ja està en curs i tindrà, com les altres, un vessant interactiu: incorporarà un codi QR que permetrà accedir a la història amagada (presentada) en el mural. On es troba aquest? Al carrer de l’Alcalde Parellada. Farà 20 metres de llargada i 1,70 d’alçada.
El terrassenc Gerard Pla (31 anys) ha estat l’artista designat per donar forma a aquesta primera entrega de la sèrie amb què l’associació vol decorar (i quelcom més) el barri. No es tracta, subratlla Rosset, de fer de l’Antic Poble de Sant Pere un parc temàtic. Es tracta de fer ús d’unes quantes parets, l’ara pública, la resta privades, per representar escenes del passat de Sant Pere, de la seva esplendor, però també de la seva decadència, de les seves festes i personatges, d’aquells Corpus, de les Esglésies de Sant Pere, de quan les dones venien fruita les portalades de casa seva.
“Aquest (el de Can Parellada) no havia de ser el primer. Teníem al cap un altre, de majors dimensions, però mancàvem de finançament i hem optat per començar amb Can Parellada”, diu Rosset. L’entitat ha comptat amb el suport econòmic de l’Ajuntament i de la Fundació Sant Galderic, que va trigar poc a decidir-se a donar un recolzament a un projecte que reverdeix un pretèrit agrícola.
La temuda filoxera
Perquè això era Can Parellada, això era Sant Pere, l’any 1888. A Can Parellada es va detectar per primera vegada la temuda filoxera a Sant Pere (en 1888, en efecte). La malaltia, una plaga de la vinya importada d’Amèrica, havia desembarcat amb efecte devastador a França, “el màxim productor i consumidor de vi d’Europa”, recorda el president veïnal.
Va caure la vinya a França, i la pagesia catalana confiava que els Pirineus exercissin de frontera profilàctica. Durant 20 anys, Catalunya es va aprofitar del declivi gal, i Sant Pere va experimentar moments pletòrics, “arribant a ser un dels principals productors de vi de Catalunya, i un dels termes amb major proporció de vinya”. Però, ai, la filoxera no coneixia muntanyes sanitàries.
Catalunya cau també
I va caure la vinya a Catalunya. Sant Pere dedicava el 68% del seu territori a aquesta pràctica, que ocupava bona part de la feina dels pagesos i el capital dels burgesos, entre els quals destacava Pere Parellada (es veu com quadren els cognoms), que també invertia en la cada vegada més florent indústria tèxtil i havia anat a viure a Terrassa, la ciutat que finalment, el 1904, es va annexionar Sant Pere. Parellada va ser alcalde de l’Antic Poble, però es va oposar als intents d’annexió i no va arribar a veure l’absorció, perquè va morir, de manera sobtada, amb 50 anys, el 1902. Va ser el penúltim alcalde de Sant Pere. “Hem volgut ressaltar el 1888 perquè va ser l’any que va significar el punt d’inflexió”, diu Rosset. L’any d’arribada de la filoxera.
L’ambiciós projecte
L’associació ha recopilat informació durant un any, però el projecte va començar fa tres. Gerard Pla va començar a pintar el mural aquest dimarts passat amb l’ajuda dels seus amicsZouhair i Moha, i amb la documentació subministrada per l’entitat, entre la qual imatges de Maria Tusell (de Can Tusell, sí) i imatges de veremes vàries, fins i tot una fotografia actual del mas, radicat al bell mig del polígon industrial de Can Parellada.
“Primer vaig realitzar un esbós en unes tres hores i vam fer correccions amb el Jaume”, diu l’artista terrassenc. Sobre una base vermella arribarà la resta. El 24 d’octubre vinent, l’associació inaugurarà aquest primer mural amb el qual pretén explicar “com era Sant Pere”, reivindicar la seva història i contribuir a la seva cohesió.