Terrassa

Els serveis econòmics proposen estalviar despesa i no tocar superàvit

Els ingressos municipals de 2024 trontollen i, a tres mesos de tancar l’any, els serveis econòmics han elevat un informe demanant prudència

Els serveis econòmics van fer ahir l’habitual informe sobre l’estat d’execució del pressupost municipal de 2024 i la novetat, a tres mesos de finalitzar l’exercici, és que “algunes de les incerteses que preveiem es confirmen”. La frase de l’equip tècnic municipal respon al comportament dels ingressos, que no són els esperats i en aquest moment estarien a 2 milions en negatiu, que podrien elevar-se a 3,5 milions. Així les coses, els serveis econòmics proposen estalviar despesa i no tocar superàvit.

Segons l’informe presentat ahir en comissió informativa, en el capítol d’ingressos propis l’impost de bens immobles (IBI) s’està liquidant 500.000 euros per sobre del previst i l’impost de vehicles està assolint el pressupost, però l’impost d’activitats econòmiques està en negatiu i les entrades per les plusvàlues estan entre 800.000 i 850.000 euros per sota de les previsions.

La taxa de residus també registra ingressos deficitaris– 200.000 euros per sota- i les multes també han baixat, tot i que la implantació dels nous radars prevista per aquesta tardor podria reequilibrar aquest ingrés.

Els guals tampoc assoleixen els nivells previstos i, pel que fa a les aportacions d’altres administracions, el pressupost de 2024 afronta 2 milions en subvencions pendents de liquidacions. Per contra, la participació en els impostos de l’estat (PIE), marca en aquest moment uns 540.000 euros en positiu.

En aquest escenari, els serveis econòmics proposen a l’executiu municipal ajustar al màxim la despesa i no fer cap aplicació del superàvit. “Aquest 2024, la previsió de compliment de la regla de la despesa és molt, molt ajustada. Per això recomanem fer un seguiment i mantenir la despesa en el màxim estalvi”.

De fet, evitant desviacions i si es confirmés la possibilitat d’estalvi d’1,5 milions en la despesa municipal, “es compensaria o es podria compensar la desviació negativa de 2 milions i evitar el risc de dèficit” a finals d’any.

El retrat del pressupost de 2024 del mes de setembre és una foto fixa que caldrà actualitzar a final d’any, recorden els serveis econòmics, quan alguns d’aquests no ingressos es poden haver corregit, atenuat o mantingut. L’alerta dels serveis econòmics respon al fet que les incerteses detectades abans de l’estiu, lluny de corregir-se, s’han confirmat.

Els tècnics recorden que en aquest moment l’Ajuntament de Terrassa disposa d’un romanent de tresoreria de 2 milions. Si la xifra negativa en els ingressos no supera aquest horitzó, “no hi hauria problema. Si el supera, caldria fer un pla de sanejament financer”.

L’administració municipal ha de tenir en compte, però, que l’exercici 2025 s’aixeca la regla de la despesa i els ajuntaments hauran de destinar els seus estalvis -superàvits- a eixugar deute. No podran, com han fet els darrers anys, destinar-lo a inversions.

Les xifres de l’àrea econòmica municipal han generat preguntes de l’oposició, especialment sobre el risc que Terrassa tanqui 2024 incomplint la regla de la despesa. La republicana Ona Martínez, per primera vegada exercint d’oposició en la comissió informativa de Serveis Generals i Govern Obert, ha expressat el dubte sobre si “cobrint els 2 milions amb romanents situaria Terrassa en un incompliment de la regla de la despesa?”. “Si anem a més despesa si la incomplirem”, li han respost.

To Top