Terrassa

Mor Francesc Grimalt, referent mundial en Dermopsiquiatria

Va fundar la clínica Grimalt Dermatologia amb seu a Terrassa i Sabadell, un centre pioner des de fa cinquanta anys

El dermatòleg Francesc Grimalt ha mort a l’edat de 94 anys. Va fundar la clínica Grimalt Dermatologia amb seu a Terrassa i Sabadell, un centre pioner des de fa cinquanta anys, i va ser un referent en l’àmbit de la Dermatopsiquiatria.

Francesc Grimalt ha dedicat la seva trajectòria a la docència, a la recerca i a l’assistència mèdica.

El reputat especialista va iniciar els seus estudis l’any 1953 a Barcelona i durant 5 anys va ampliar coneixements a la Clínica Dermatològica universitària de Tübingen (Alemanya).

A l’Hospital Clínic de Barcelona, Francesc Grimalt va mantenir la vocació investigadora i pedagògica al llarg de cinquanta anys. La seva vinculació universitària també va ser dilatada en el temps com a professor titular de Dermatologia a la Universitat de Barcelona.

Va publicar un gran nombre d’articles científics en revistes especialitzades nacionals i internacionals i va presentar comunicacions científiques en els nombrosos congressos nacionals i d’abast mundial.

Grimalt va publicar 6 llibres científics, on va aplicar la seva experiència científica. Els tres primers tracten de dermatitis per contacte, és a dir de les inflamacions de la pell provocades pel contacte irritatiu o al·lèrgic amb qualsevol substància d’ús diari o professional. El quart llibre inclou un estudi de la psoriasi subclínica i encoratja als seus companys més joves a reconèixer les formes ocultes (desconegudes pels pacients) d’aquesta malaltia, abans que s’hagi manifestat en les formes reconegudes habitualment. El cinquè llibre el va dedicar a l’art terapèutic de tractar amb eficiència les diverses alteracions de la pell. Aquest darrer llibre li va reportar nombrosos reconeixements de dermatòlegs del país per les lliçons apreses en les seves pàgines.

Francesc Grimalt va dedicar bona part de la seva trajectòria professional a treballar la subespecialitat de Dermatopsiquiatria. Amb un enfocament holístic, va percebre les emocions dels pacients a través del que ell anomenava la “tercera oïda del dermatòleg”. A través d’aquesta “tercera oïda” percebia els problemes de l’estat emocional dels seus malalts, encara que no siguin conscientment expressats, i per mitjà d’un consell orientatiu, o d’un suau tractament psicològic, millorava el problema cutani consultat i la qualitat de vida del pacient.

El dermatòleg terrassenc era membre de l’Executive Committee de la Societat Europea de Dermatologia i Psiquiatria i va fundar l’Associació Espanyola de Dermopsiquiatria, organitzant i dirigint diferents congressos nacionals. Grimalt va bolcar tota la seva experiència en Dermopsiquiatria en un extens llibre en el qual van col·laborar els millors especialistes en Dermatopsiquiatria mundials.

Serà recordat com un pioner en el camp de la dermatologia, i per entendre la medicina com una ciència al servei de la qualitat de vida dels pacients.

La vetlla està prevista per aquest dimarts de 5 de la tarda a 9 de la nit al Tanatori del Cementiri de Terrassa. La cerimònia de comiat serà aquest dimecres a les 12 del migdia.

To Top