La vacunació contra la grip i la covid-19 començarà el pròxim dilluns per a persones entre 60 i 80 anys i d’altres amb factors de risc. Cada any, es treballa per augmentar les cobertures de vacunació, amb l’objectiu de reduir la circulació d’aquestes malalties durant els mesos de tardor i hivern. En aquesta campanya, el departament de Salut s’ha fixat l’objectiu d’arribar a una cobertura del 75% en majors de 60 anys, persones amb factors de risc i el personal sanitari, i a un 60% en dones embarassades, així com augmentar la cobertura en infants. Tal com ja es va fer en l’anterior campanya, el departament també recomana la vacunació a infants d’entre 6 i 59 mesos -un dels grups que més pateix la infecció- i les persones fumadores.
En la presentació de la campanya, el secretari de Salut Pública, Esteve Fernández, ha assegurat que arribar a l’objectiu d’un 75% de cobertura és “ambiciós”. Tot i apuntar que es tracta d’una xifra “important”, Fernández ha remarcat que a hores d’ara la vacunació va a “bon ritme”, després que ja s’hagin administrat 105.491 dosis contra la grip i 80.674 contra la covid en residències, dones embarassades i majors de 80 anys.
Segons les dades del departament de Salut, en la campanya passada la cobertura de majors de 60 anys contra la grip va ser del 49% i contra la covid del 43%. En el cas dels majors de 80 anys, aquesta xifra es va elevar fins al 68% i al 61%, respectivament. Pel que fa a les residències, la cobertura va augmentar fins al 84% contra la grip i al 79% contra la covid-19.
Implicació de les farmàcies
Una de les novetats de la campanya d’enguany és que les farmàcies sensibilitzaran les persones majors de 60 anys de la importància de la vacunació, facilitaran accés a la informació i derivació als serveis de vacunació. A partir del 28 d’ocubre, quan una persona major de 60 anys vagi a la farmàcia, se li preguntarà si s’ha vacunat amb l’objectiu de sensibilitzar sobre la seva importància i, en cas que ho desitgi, se la derivarà als serveis de vacunació.
Jordi Casas, president del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, ha assegurat que la voluntat és que els majors de 60 anys puguin sortir ja dels establiments amb cita per a la vacunació. Per a difrondre la campanya de vacunació, el departament de Salut també ha engegat la campanya “Propaguem la vacuna. Vacuna’t. Passa-ho”.
Pel que fa a la vacunació contra la covid, la campanya se centra en persones d’alt risc de patir complicacions i altres grups com els professionals sanitaris i sociosanitaris que atenen persones vulnerables. Ara per ara, el departament de Salut considera que “no es justifica” la vacunació contra la covid-19 a persones no incloses en aquests col·lectius.
Malgrat que el període prioritari de vacunació és durant la tardor i fins al desembre, com en altres anys, les vacunes estaran disponibles fins que finalitzi la temporada estacional, és a dir, fins a finals de març de l’any vinent.
Vacunació als CAP i punts poblacionals
Com és habitual, la major part de les vacunacions es faran als centres d’atenció primària (CAP), amb cita prèvia. Per demanar-la, es pot fer a través de La Meva Salut o anant directament al CAP. La població que viu en residències de persones grans o altres institucions ja estan rebent l’administració de les vacunes en el seu centre i seran els professionals sanitaris els qui s’hi desplaçaran per posar-les.
Segons ha explicat el departament de Salut, a banda dels CAP habilitats per a la vacunació, s’habilitarà a cada regió sanitària com a mínim un punt de vacunació poblacional per facilitar l’accessibilitat a la vacunació. Així, la ciutadania podrà escollir entre vacunar-se en el seu CAP o, per contra, en un punt de vacunació poblacional. En aquests punts hi haurà la possibilitat de vacunar-se sense cita prèvia. Al Vallès Occidental, aquest punt serà el CAP Sant Fèlix de Sabadell (ctra. de Barcelona, 473), que estarà obert els dissabtes, de 9 a 17 hores. Segons ha comentat la cap de medicina preventiva, Montse Martínez, els horaris dels punts poblacionals seran complementaris als que poden oferir els CAP.
53.000 dosis més contra la grip
Per a la campanya d’enguany s’han adquirit un total d’1.768.000 dosis de vacunes contra la grip, que constitueixen un total de 53.000 dosis addicionals respecte a l’anterior campanya de vacunació (1.715.000) i 163.200 dosis més que per a la campanya de 2022-2023 (1.604.800). Enguany també s’han adquirit dosis de vacuna atenuada intranasal per als infants d’entre 24 i 59 mesos, que no es pot administrar a menors de 24 mesos.
La vacunació contra la grip es fa amb vacunes tetravalents i trivalents per a la població infantil de 24 a 59 mesos. Pel que fa a les vacunes contra la COVID-19, són monovalents adaptades per fer front a la variant JN.1, principalment.
Projecte pilot
Una altra de les novetats de la campanya és que es farà una prova pilot a les comarques del Barcelonès Nord, Baix Maresme i Maresme Central per incrementar la cobertura vacunal de la població objectiu, l’accessibilitat a la vacunació i l’increment dels missatges de crida a la vacunació. El 7 d’octubre es va iniciar l’enviament d’SMS per a la citació proactiva en els punts de vacunació poblacionals del programa pilot.
La cap de medicina preventiva ha explicat que es tracta d’una experiència que vol facilitar el servei i arribar al màxim de població possible. “Anirem veient com funciona. Creiem que és una millora en la prestació del servei”, ha dit Martínez, que ha subratllat que l’objectiu final de la prova és incrementar les cobertures.
Segons dades del departament de Salut, la vacunació evita cada any més de 34.000 casos de malalties i complicacions associades a aquestes.