Terrassa

Terrassa estrenarà atenció ciutadana per videoconferència

L’Ajuntament renova el model i combina quatre canals: telemàtic, telefònic, presencial i, el 2025, també per videoatenció

L’Ajuntament que volem” és el lema de la campanya que l’administració local impulsa per informar la ciutadania de les novetats que incorpora l’atenció ciutadana. La supressió de la cita prèvia ja ha portat a incorporar canvis en la gestió de tràmits i la sol·licitud d’informació, un paquet de mesures que l’any que ve incorporaran una novetat destacada, l’atenció per videotrucada.

Serà durant 2025 que la ciutadania podrà estalviar-se el desplaçament a les oficines municipals per resoldre un tràmit, que podrà fer parlant per videotrucada amb el funcionari de torn. “Una prova pilot amb el 010 ha permès comprovar que la videoatenció funciona correctament”, explica la regidora d’Atenció Ciutadana Laura Rivas. L’any vinent, la ciutadania podrà fer la seva consulta o sol·licitud i rebre la resposta per videotrucada.

Suport amb idCAT

L’any vinent també s’incorporarà la trucada en 24 hores. En aquest termini, l’administració es compromet a resoldre la petició i respondre a la persona que ho ha sol·licitat mitjançant trucada o via whatsapp.

La campanya “L’Ajuntament que volem” arribarà aquests dies a les set oficines d’atenció ciutadana (OAC) de la ciutat, en suports publicitaris i amb set sessions informatives a cada districte. S’informarà en sessions grupals i sense inscripció de com fer la tramitació electrònica amb l’idCAT, l’identificador digital que s’instal·la al navegador i permet accedir als tràmits i gestions que ofereixen les administracions.

“És una eina segura que fem servir més de 800 ajuntaments -comenta Laura Rivas-. Volem acompanyar a la ciutadania, independentment del seu nivell econòmic o d’adaptació al món digital, a familiaritzar-se i perdre la por d’utilitzar-lo”.

En paral·lel, dues persones informadores prestaran aquest acompanyament a les oficines de la plaça Didó i a l’OAC del districte 7, des de dilluns 14 d’octubre fins al dia 19 de desembre.

Alternatives a la cita prèvia

L’administració municipal ja ha adaptat els protocols d’atenció ciutadana a la supressió de la cita prèvia, que es va implantar durant la pandèmia de la Covid i les administracions aniran suprimint. Des del mes d’abril, s’ha incorporat a l’oficina de la plaça Didó i a les OAC més grans -districtes 2 i 6- la fórmula del tiquet amb hora programada: agafes tiquet i tornes l’hora fixada.

També funciona la taula ràpida, que permet per exemple tramitar la targeta blanca o aconseguir un volant del padró pràcticament sense espera.“Ara estem actualitzant una APP sense esperes que permetrà treure el tiquet des de casa i anar a l’oficina directament l’hora convinguda, estalviant-se les esperes a l’oficina”, explica Rivas.

Campanya per un tracte respectuós

La manca de paciència, el desacord amb una resolució o l’enuig per una espera deriven massa sovint en manques de respecte o agressions contra els treballadors públics. L’Ajuntament impulsa ara una campanya que convidarà a usuaris dels serveis municipals i també als funcionaris a mantenir un tracte respectuós. “Volem que les oficines d’atenció ciutadana siguin espais amables”, apunta la regidora Laura Rivas. Recorda que “estem en una societat de la immediatesa. Aquesta campanya vol recordar que hem de posar sempre per davant l’empatia i l’educació”.

To Top