Prodis celebra aquest dijous el primer servei del seu nou projecte gastronòmic, el restaurant 73 Finestres. La fundació gestiona la restauració d’altres locals emblemàtics de la ciutat, com la Coral dels Amics, el Teatre Principal o els Telers, i ara ha fet el pas d’obrir el seu propi restaurant al Vapor de Prodis. El 73 Finestres es presenta com un projecte que uneix la passió per la gastronomia amb la missió social.
Des de fa 65 anys, Prodis treballa acompanyant persones amb discapacitat intel·lectual, paràlisi cerebral, trastorn mental i trastorn de l’espectre autista, i l’obertura d’aquest local és un pas més en aquest recorregut. El gerent de la fundació, Dani Jorquera, explica que “hem buscat una feina on els nostres siguin visibles de cara al públic i es puguin desenvolupar”. Per això, assegura que “l’objectiu del restaurant no és pas econòmic, sinó més aviat una oportunitat de formació i integració per a aquestes persones. Creiem que la restauració dignifica”.
Amb una estètica moderna, càlida i elegant, i uns acabats de fusta que cuiden cada detall, el 73 Finestres obre les portes amb la visió d’oferir una experiència gastronòmica d’excel·lència que va més enllà de l’àmbit social. És un espai per a tothom, però amb un valor afegit: és gestionat per un equip que combina la professionalitat amb l’oportunitat de formació i inclusió laboral de persones amb capacitat.
Aquest dimecres, els cambrers feien una última prova abans de “l’examen final”. Així, Jorquera afirma que “han estat formats com a cambrers i dominen la sala, però és un local que imposa”. Les persones amb discapacitat estaran ben acompanyades per un “staff” de cuina professional, format per Jordi Bonilla i Jaqueline Santos.
La seva proposta gastronòmica destaca per la seva aposta per productes de proximitat, de temporada i per una cuina creativa arrelada a la tradició mediterrània. Amb plats dissenyats per sorprendre i enamorar els paladars més exigents, el local oferirà sopars els divendres i dissabtes, i dinars de dimarts a dissabte.
El nom “73 Finestres” fa referència a les finestres que té El Vapor, l’edifici que acull el restaurant, i també juga amb la coneguda dita “Quan es tanca una porta, s’obre una finestra”. Aquesta metàfora simbolitza la capacitat d’obrir noves oportunitats, crear espais per a la inclusió i oferir oportunitats a aquells que més ho necessiten.
Què aporta un bar-restaurant?
En la nostra ciutat, és habitual veure com una entitat obre un local de restauració a la mateixa seu. La pròxima obertura serà Les quadres de Cal Reig, de Minyons de Terrassa. El pròxim dimarts 15 d’octubre, la colla castellera innaugurarà de forma oficial la nova seu, que comptarà amb aquest bar-restaurant obert a la ciutat. En aquest sentit, el president de Minyons, Jaume Maeso, manifesta que “és un punt de reunió molt important. Per a nosaltres, el bar-restaurant és més un ingrés social que no pas econòmic”. De moment, obre els dies d’assaig amb entrepans freds i begudes.
L’estiu de l’any passat, el Centre Excursionista de Terrassa també va obrir el seu propi restaurant: l’Avenc. Forma part del projecte de remodelació de la seu de l’entitat que va comprar part de l’Arxiu Tobella per créixer. De fet, el president del CE Terrassa, Xavi Busom, diu que el local de restauració “té un fi econòmic, per recuperar part de la compra de l’edifici del costat de l’Arxiu Tobella. Però també és un pilar social”.