Terrassa

Preparen una jornada sobre el càncer de mama a Terrassa

Les sessions, amb diversos especialistes, se celebrarà el 23 d’octubre a l’Hospital de Terrassa

Façana de l'Hospital Universitari de Terrassa

La Unitat de Patologia Mamària del Consorci Sanitari de Terrassa (CST) ha organitzat la primera jornada de formació i debat al voltant del càncer de mama. La iniciativa, que duu per títol “L’altra cara del càncer de mama”, se celebrarà el pròxim 23 d’octubre i està adreçada als diferents professionals que intervenen durant el tractament de les pacients oncològiques. La jornada “té com a objectiu tenir una mirada multidisciplinar i globalitzada al voltant d’aquesta malaltia”, indica el CST. Es parlarà de tractaments, i de veritats i mites de l’alimentació, però també de sexualitat.

Les sessions volen aprofundir “en els mecanismes d’aquesta malaltia, amb l’objectiu d’oferir eines per millorar l’acompanyament a les pacients un cop han finalitzat el tractament agut”. La jornada “està oberta a l’ampli ventall de professionals sanitaris que treballen amb dones diagnosticades amb aquesta patologia per fer front al seu procés de recuperació. Així, s’adreça a metges i metgesses de ginecologia, cirurgia, oncologia mèdica i radioteràpica, passant per altres especialistes com fisioterapeutes, psicòlegs, nutricionistes, entrenadors personals i personal d’infermeria d’atenció primària i d’unitats de patologia mamària”.

Alt nivell científic

Dirigida per les doctores Laia Sànchez Paniagua i Gemma López Gomiz, adjuntes del Servei d’Obstetrícia i Ginecologia i personal del Servei de Patologia Mamària del CST i la infermera Lidia Menchen Palau, del Servei d’Oncologia Mèdica del CST, la jornada compta amb l’aval científic de la Sociedad Española de Senología y Patología Mamaria i la Societat Catalana d’Obstetrícia i Ginecologia.

La doctora María Marín Alcalá, referent de la Unitat de Mama del CST, començarà la sessió amb una contextualització actualitzada del càncer de mama. A més, es presentaran ponències sobre temes com el càncer de mama com a malaltia metabòlica, a càrrec del doctor Sergio Abanades, especialista en toxicologia; o sobre els efectes en la microbiota de les pacients, amb la doctora Olga Garcia Gomez de l’Hospital MD Anderson Cancer Center Madrid.

També es posaran damunt la taula els efectes dels tòxics i disruptors endocrins, amb la doctora Carme Valls Llobet, endocrinòloga i destacada especialista en Medicina amb Perspectiva de Gènere.

Impacte hormonal, nutrició, i exercici físic

Els estrògens, el cicle menstrual i la seva influència en les pacients seran tractats pel resident de Ginecologia i Obstetrícia del CST Gonzalo Sánchez Rubio, mentre que la doctora Laia Sànchez Paniagua abordarà els reptes relacionats amb la menopausa que afronten les pacients oncològiques.

L’infermera Lidia Menchen parlarà sobre les implicacions del càncer de mama en la sexualitat femenina. També es desmuntaran mites sobre l’alimentació de les afectades amb Jordina Casademunt, dietista nutricionista especialitzada en nutrició oncològica.

A més, es destacarà el paper de l’exercici físic en la recuperació de les pacients, amb la ponència de Susana Diracano, experta en salut física i recuperació funcional. La psicooncòloga Tània Estapé Madinabeitia analitzarà el context psicosocial de la dona amb càncer de mama i com acompanyar-la en aquest procés.

Tallers pràctics

En paral·lel a la sessió formativa se celebraran, en format de seminari, uns tallers pràctics per a dones que han patit un càncer de mama amb propostes com l’exercici físic funcional (Susana Diracano), la connexió sexual després del càncer (Lidia Menchen), “mindfulness” i cosmètica lliure de tòxics (amb la dietista Laura Puga) i introducció a la vida antiinflamatòria, amb la fisioterapeuta i PNI Blanca Gómez.

To Top