Un estudi de l’Agència Catalana de l’Aigua ha establert que si es repeteix la pluviometria de l’any passat, el sistema Ter-Llobregat entraria en excepcionalitat al novembre i en emergència al març. Tornaria a sortir unes setmanes després però podria tornar a caure en l’emergència a la tardor. El Govern ha volgut preveure també un escenari encara pitjor de pluges, el que implicaria l’emergència II al Ter-Llobregat al juny i l’emergència III a finals del 2025.
Així les coses, i fins que no estiguin a punt les infraestructures més estructurals, el Govern ha acordat una sèrie d’inversions durant el 2025 que estaran operatives a principis del 2026, amb una inversió de 90,1 milions al Ter-Llobregat per tenir disponibles 3,8 hm3 addicionals al mes.
L’impacte de les inversions del 2025 es veuria a principis del 2026, quan gairebé la totalitat de les mesures ja estarien operatives. Si aleshores es mantingués la situació de sequera extrema, s’estima que l’aplicació d’aquestes mesures suposarien una reducció significativa del ritme de buidat dels embassaments. A principis de l’any 2024, amb les aportacions mínimes registrades als embassaments, el ritme de buidat d’aquests es va estabilitzar al voltant dels 7-8 hm3 mensuals (actualment el ritme de descens està sobre els 15 hm3 mensuals). Amb les mesures desplegades, aquest ritme es podria reduir en 3 hm3/mes, és a dir les reserves es podrien allargar un 40% més de temps.
Addicionalment, en els propers mesos es podrien estudiar altres mesures complementàries per incrementar aquesta aportació si es complissin les previsions més pessimistes. Una d’aquestes opcions és l’ampliació del tractament de la Instal·lació de Tractament d’aigua de Mar d’El Prat, afegint un mòdul addicional.